Riksdagsplatsen för Sverigedemokraterna ser säkrad ut och på hemmaplan i Håbo är uppdraget att få ut så mycket som möjligt av valresultatet. SD ökade tre mandat till åtta och fick drygt 19 procent av rösterna i kommunvalet.

Vad ser du fram emot att arbeta med i riksdagen?

– Det återstår att se, men jag har en förhoppning om en plats i utbildningsutskottet. Att återförstatliga skolan är en av mina viktigaste frågor, att jobba för fler vuxna i skolan generellt, säger han.

Trots en rikslista i alla riksdagsvalkretsar ser Michael Rubbestad på den 51:a platsen det som en liten risk att tolv andra ska kryssa sig förbi honom, även om inte alla röster är kontrollräknade när vi talas vid på fredagen.

Rubbestad noteras för 65 kryss i länet, varav 56 från Håbo i riksdagsvalet. Partiledaren Jimmie Åkesson som toppar rikslistan fick 10 509 kryss i Uppsala län. Han har dock ett starkare stöd i andra delar av landet, varför både Paula Bieler och Michael Rubbestad tar plats härifrån.

Läget i Håbo då? Hur ser den nya ledningen ut?

– Jag tror faktiskt att vi landar i ungefär samma upplägg som förut med tre tydliga block, men vi har en tydligare vågmästarroll och de andra partierna är mer tvungna att förhålla sig till oss, säger Michael Rubbestad.

Är det du som har kontakterna med de andra partierna?

– Ja, det pågår lite samtal och, utan att säga mer, så har jag hittills haft kontakt med fyra andra partier.

Om det lutar åt rött eller blått har han svårt att säga.

– Det är rätt lika. När det gäller vård- och omsorgsfrågor ligger vi mer åt vänster, men med den ekonomiska politiken är det mer höger, förklarar Michael Rubbestad.

Han tror att Håbo kan styras av en politisk minoritet, men ändå skapa stabila majoriteter i viktiga frågor.

– Nu finns det till exempel en tydlig majoritet för minskade grupper i förskolan och alla partier verkar ha tänkt om när det gäller byggnationen i centrum. Det välkomnar vi förstås, säger Rubbestad.