– Vi försöker hålla rent och fräscht, säger Patric Öberg, verksamhetsledare på fritidsgården K5, som driver Bålstas klassiska bad med sandstrand längst in i Kalmarviken.

Några nyheter för i år?

– Ja, vi håller kiosken öppen varje dag, även på helgerna. Vi har haft det som önskemål, det är ju då det kan vara som mest folk här, säger Patric Öberg.

Artikelbild

| Det finns viss motionsutrustning att låna vid kiosken. Varför inte ta en match badminton?

Så det är ni från fritidsgården som sköter hela verksamheten?

– Ja, håller koll på toaletter och omklädningsrum, beställer hem varor, öppnar och stänger.

Måndagen efter midsommarhelgen är första dagen för kommunens timanställda feriearbetare vid Kalmarsandsbadet.

– Det är tio sommarjobbare som går två och två, plus den ordinarie personalen på K5, berättar Patric Öberg.

Artikelbild

| De kommunala bryggorna är inringade av säkerhetsskäl. Några badsugna gäster testar vattnet bakom verksamhetsansvarige Patric Öberg och fritidsledaren Bashir Atai.

Intill kiosken finns bollar och racketar som går att låna utan kostnad.

Fritidsledaren Bashir Atai hoppas att det ska kunna gå att göra i ordning en volleybollplan också redan nu under sommaren.

Bashir Atai tipsar också om fritidsgårdens satsning All Welcome Cup på fredagskvällar vid Gröna dalens konstgräsplan, tillsammans med Håbo FF. Den har säsongsavslutning på kvällen den 5 juli.

– Det är 35-40 ungdomar som varit med, berättar han.

Men tillbaka till badet. Runt bryggorna finns bojar som ringar in badplatsen.

– Det tillkom för säkerhetens skull under förra sommaren, men nu är det ordnat redan från början. Det är också för att inte båtar ska kunna komma för nära, säger han.

Nu har också kommunen tagit bort den flytbrygga som flutit in vid Kalmarsandsbadet och orsakade en incident tidigare i år.

I framtiden finns stora planer för hela området. Flera detaljplaner för Kalmarsand, med bostäder och andra nybyggnationer utreds just nu, men i väntan på det önskar många Bålstabor en satsning på nuvarande badplats. Det har också tagits upp i flera medborgarförslag som behandlats i kommunen.