Nu åtalas han för mordbrand

En 19-årig Bålstabo åtalas misstänkt för mordbranden nära Hjälstaviken i februari. Samtidigt kräver försäkringsbolaget mannen på drygt fyra miljoner kronor i skadestånd.

25 juni 2019 10:30

Det var tidigt på söndagsmorgonen den 24 februari i år som en villa i Håbo brann ned till grunden.

När räddningstjänsten och polisen anlände till brandplatsen var villan övertänd. Ingen skadades eftersom de som bodde i huset var bortresta, men polisens tekniska undersökning visade snart att branden troligen var anlagd.

I början av maj greps, och senare anhölls, en man misstänkt för brottet.

Han släpptes efter ett par dagar, men frihetsberövades på nytt några veckor senare. Polisens utredningsarbete hade gått vidare och när mannen ännu en gång greps på en adress i kommunen på måndagsmorgonen den 10 juni bedömdes bevisläget så starkt att han senare samma dag häktaddes vid Uppsala tingsrätt.

Enligt uppgifter i den stämningsansökan som åklagaren lämnat in till tingsrätten har det tidigare förekommit en konflikt mellan villaägaren och den misstänkte mannen.

19-åringen är förutom mordbrand misstänkt för tillgrepp av fortskaffningsmedel.

Mannen ska, enligt åtalet, någon gång under veckan före branden olovligen ha tagit och använt en bil som tillhörde de boende i huset. Enligt uppgifter från polisen hittades bilen, en VW Golf, senare i Stockholmsområdet samma dygn som branden.

Försäkringsbolaget Trygg-Hansa yrkar på att den misstänkte ska betala nästan 4,1 miljoner kronor i skadestånd, kostnaden för det nedbrunna huset.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anders Liljestrand