Hon vill ha fler mötesplatser

På måndagen startar fyra veckor av dagliga aktiviteter för sommarlovslediga barn i parken utanför Kommunhuset i Bålsta.

21 juli 2019 07:00

Håbos kultur- och fritidschef, Jytte Rüdiger, kommer att vara på plats.

– Det blir ett bra sätt för mig att lära känna fler barn och barnfamiljer, att lyssna på vilka önskemål som finns, säger hon.

Sommar i centrum, satsningen på pyssel, lek, musik och underhållning i samarbete med lokala föreningar kostar, enligt Jytte Rüdiger, kommunen 150 000 kronor.

– Väl investerade pengar, säger hon och berättar att när hon genomförde ett liknande sommarprogram på sitt förra jobb var det flera barn som kom tillbaka varje dag.

Jytte Rüdiger är sedan januari i år chef för den nya kultur- och fritidsförvaltningen i Håbo och kommer närmast från sex år i Haparanda, senast som kulturchef.

Hennes småländska dialekt skvallrar om att hon har sin bakgrund i södra Sverige.

– Jag kommer från Hultsfred och har bland annat arbetat åtta år med landsbygdsutveckling i fyra Smålandskommuner, berättar hon.

Hur har de här första månaderna varit?

– Spännande naturligtvis. Jag visste att Håbo är en kommun i stor förändring, säger hon.

Nya anläggningar ska byggas och centrum håller på att omvandlas.

Jytte Rüdiger säger att en av hennes viktigaste uppgifter är att få ihop organisationen, samtidigt som grunduppdraget, att motsvara Håbobornas förväntningar inom kultur- och fritidsområdet, ska uppfyllas.

– En av Håbos största utmaningar är att kombinera pendlarlivet med lokal utveckling, säger hon och fortsätter:

– Vi är många som pendlar in till kommunen, samtidigt som en stor del av kommuninvånarna pendlar ut. Vi måste säkerställa att vi satsar rätt.

Hur gör ni det?

– En fördel nu är att vi är många nya på ledande positioner, både bland politiker och kommunala chefer. Det finns en stark vilja till utveckling och förändring, säger hon.

Jytte Rüdiger berättar att kommunen, i samarbete med Åbergs museum, tittar på möjligheten att bygga en större temalekpark i Bålsta.

– Gestaltningen av uterummet, hela vägen från stationen ned mot Gröna dalen, måste vara inbjudande och skapa naturliga mötesplatser. Sådana saknas nästan helt i Bålsta idag, säger hon.

När det gäller bygget av en ny simhall tror hon att den står färdig inom fyra år.

Ett nytt kulturhus eller bibliotek då?

– Vi tittar på tre alternativ. Där det ligger idag, inne i centrumhuset eller som en tillbyggnad av Kommunhuset. Vi beräknar att förstudien är färdig i november, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anders Liljestrand