Hon tar över på kultur och fritid

Jytte Rüdiger ser fram emot att leda kultur- och fritidslivet i Håbo.

14 november 2018 15:36

– Det ska bli superspännande, säger hon.

När vi talas vid sitter hon på bussen mellan Bålsta och Uppsala. Utnämningen är helt ny och hon har fortfarande ett par månader kvar på sitt nuvarande jobb som kulturchef i Haparanda.

På onsdagen träffade hon några av sina blivande kollegor i Bålsta. Efter årsskiftet bildas en ny kultur- och fritidsförvaltning i Håbo som ska styras av en egen politisk nämnd och inte av utskott under kommunstyrelsen.

Hur länge har du varit i Haparanda?

– I sex år, som kulturchef, men jag har också arbetat med frågor som handlar om landsbygdsutveckling och en del om arbetsmarknad, säger hon.

Flytten söderut är en kombination av nya förutsättningar i yrkeslivet och privatlivet.

Jytte Rüdigers man, Peter Waara, har den senaste mandatperioden varit tjänstledig från Uppsala universitet för att vara kommunalråd i Haparanda.

Han ställde inte upp för omval vid valet i september och nu återgår han till sin professorstjänst vid universitetet.

Varför jobbet i Håbo?

– Det är spännande med det framåtsyftande arbete som sker där just nu. Det är väldigt mycket på gång.

Vad kan du bidra med, tror du?

– Å ena sidan ser jag fram emot att driva det här arbetet vidare i samma anda, å andra sidan är jag en utvecklare, säger hon.

Jytte Rüdiger, berättar att hon är uppväxt i småländska Hultsfred, och säger att hon, bland annat, vill hitta bra kopplingar mellan kommunens olika enheter.

Hon ser sitt kommande uppdrag delvis som att "trolla med knäna".

– Håbo är ju en starkt växande kommun. Där gäller det att kultur- och fritidssektorn kan hinna med för att motsvara förväntningarna hos Håboborna.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anders Liljestrand