Många boende i framförallt villaområdet Fånäs har de senaste dagarna reagerat på att ett lager av vitt damm har lagt sig på deras bilar, hus, träd och gator. Enligt personer som bor i området är det inte första gången som det sker utsläpp här.
– Det är helt oacceptabelt! tycker en person som önskar att kommunen tar i med hårdhandskarna mot storföretaget som äger fabriken.
Personer som bor vid Aronsborgsviken och Kalmarsand har också haft problem med luftrören, speciellt astmatiker har känt av dammet.
Marie Lewné, tidigare chef på region Stockholms centrum för arbets- och miljömedicin, bekräftar att gipsdamm kan reta slemhinnorna.
– Om det är farligt eller inte är helt en dosfråga. Om det gäller vanligt gipsdamm (från byggplattor) är det inte klassat som cancerframkallande. Men det kan vara väldigt irriterande eftersom det är ett extra torrt damm som knyter till fuktiga slemhinnor och luftrör, säger Lewné.
Håbo kommun har tillsynsansvaret för vad företagen i kommunen får släppa ut.
Hur jobbar kommunen med frågan?
– Vi har sedan tidigare ställt krav på att Gyproc ska ha en åtgärdsplan för minskad diffus dammning, vilket de har tagit fram och jobbar efter. Miljöenheten följer upp att åtgärdsplanen följs. Ett exempel på åtgärd är att gips som lagras utomhus ska tas bort och att lagring på sikt enbart ska ske inneslutet, svarar Kristoffer Andersson, miljö- och hälsoskyddsinspektör.
Kommunen svarar också att de har en tät dialog med Gyproc.
"De kommer löpande uppdatera oss när de har information att ge, utförda moment, brister som identifieras, provsvar etc. Utifrån resultaten kommer vi se vilka krav på åtgärder som kan ställas utifrån exempelvis miljöbalken."
I dagsläget anser kommunen inte att det finns risk för människors hälsa.
”Dock är det fullt förståeligt att dammet blir ett störningsmoment... och det är tydligt att åtgärder behövs för att minska dammet. För att rätt åtgärder ska kunna vidtas behöver först källan till dammet identifieras. Där är vi nu” skriver de till UNT.
Gyprocs platschef Daniel Easter svarar att de förstår oron.
– Men det är bra att notera att om dammet kommer från fabriken så är det gips som är ett naturligt förekommande material som inte har några betydande hälsoeffekter, säger han bland annat.
Enligt Easter arbetar de nära kommunen för att utreda källan till utsläppet.
– Vi vidtog några omedelbara åtgärder som vi tror minskade risken för damm och vi gör en fullständig avstängning idag (torsdag) för att kontrollera alla våra dammkontrollsystem.