Kvinnor och barn tar större plats på slottet i sommar

I sommar går det att få reda på mer om de slottsfruar och nunnor som levde förr i Skokloster. Utöver det blir det allt från teater till tornerspelsdagar och en bal på slottet.

Ungefär så här kan Anna Margareta von Haugwitz ha sett ut, på bilden är hon gestaltad av en nutida person i Skokloster slott. Klänningen på bilden är nysydd och föreställer den klänning som Anna Margareta bär på ett porträtt i slottet.

Ungefär så här kan Anna Margareta von Haugwitz ha sett ut, på bilden är hon gestaltad av en nutida person i Skokloster slott. Klänningen på bilden är nysydd och föreställer den klänning som Anna Margareta bär på ett porträtt i slottet.

Foto: Statens historiska museer

Håbo2022-06-30 06:56

Veckan före midsommar invigdes den nya utställningen på Skokloster slott. Samtidigt släpptes skriften ”Slottsfruar och klostersystrar – kvinnors inflytande och ansvar på Skokloster genom århundraden”. Bakgrunden är att kvinnorna tidigare alltid hamnat i skymundan i Skokloster slotts historieskrivning.

undefined
Margareta von Haugwitz jaktvapen (bilden) och ett timglas som användes i stället för klocka är två av många föremål som visas i den nya utställningen.

– Det är en stor händelse i Skoklosters historia när de kvinnor som har levt och verkat här får träda fram ur historiens dimslöjor, säger Jessica Söderqvist, tf museichef på Skokloster slott.

Utställningen och publikationen är resultatet av ett längre projekt.

– Studien och beskrivningen bidrar till en större förståelse för hur kvinnor inom samhällets högre skikt har verkat genom flera århundraden, säger Annika Williams, huvudproducent för utställningen och redaktör för publikationen.

I år firas också den första slottsfrun, Anna Margareta von Haugwitz, som föddes för 400 år sedan. Från att som barn ha varit föräldralös i trettioåriga krigets Tyskland slutade hon sina dagar som riksrådshustru och grevinna. Tillsammans med maken Carl Gustaf Wrangel lät hon uppföra Skokloster slott 1654 och hennes avtryck märks tydligt i slottet än idag.

undefined
I bakgrunden en målning av den första slottsfrun Anna Margareta von Haugwitz och i förgrunden en gestalning av hennes klänning som sytts upp på nytt och som visas i den nya utställningen.

Den nya utställningen fokuserar på teman som äktenskapets betydelse, socialt ansvarstagande, ledarskap och sökande efter nya kvinnoroller. I utställningen finns också föremål ur privata samlingar som tidigare inte visats publikt, exempelvis porträtt målade av Bruno Liljefors – samt klänningar av den franske modeskaparen Jean Patou.

I sommar hålls introduktioner av utställningen och flera föredrag. 27 augusti berättar exempelvis intendent Andreas Olsson om Anna Margareta von Haugwitz och 10 september blir det ett panelsamtal med nutida släktingar till Wera och Hermine von Essen. De två var de sista slottsfruarna innan byggnaden 1967 såldes till svenska staten.

undefined
Ridgruppen Riding Sisters by Choice visar akademisk ridkonst vid Skokloster slott.

För barn och unga arrangeras i sommar odlingen slottsfogdens kåltäppa, kreativt skapande, käpphästar med mera. Och 29–31 juli blir det tornerspel med beridet bågskytte, medeltida marknad, svartkrutsskytte med mera.

– I juli och augusti kommer även Kullehusteatern hit tre gånger med föreställningen Rovdjuret. Och i augusti arrangeras en empirbal anno 1806 på slottet, berättar Emma Ågrahn, kommunikatör på statens historiska museer, om det digra sommarprogrammet på Skokloster slott.

Karta: Skoklosters slott
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!