Efter tolv år – renovering av skola nu nästan klar

En generation elever hann gå klart skolan innan renoveringen blev klar. Men nu är Håbos största grundskola Futurum snart i toppskick och nästan alla elever har flyttat in från paviljongerna.

Stella Dalevind, Beata Allfelt och John Mullins från klass 4 C provar den nya korridoren i Futurum. "Jag gillar att det finns en glasvägg i arbetsrummet, så att det går att titta in i klassrummet därifrån", säger John Mullins.

Stella Dalevind, Beata Allfelt och John Mullins från klass 4 C provar den nya korridoren i Futurum. "Jag gillar att det finns en glasvägg i arbetsrummet, så att det går att titta in i klassrummet därifrån", säger John Mullins.

Foto: Maria Lindblom

Håbo2022-04-19 18:02

Stolar med mjuk tygsits, interaktiva projektorer och inglasade grupprum i varje klassrum. Under tisdagen invigdes Futurums toppmoderna lokaler för årskurserna 4–6.

– Det är skönt att få flytta från baracken eftersom det var trångt där och vi hörde när klassen ovanför klampade i golvet, säger Stella Dalevind och Beata Allfelt från klass 4C som just har flyttat in i sitt nya klassrum.

I slutet av 1990-talet byggde Håbo kommun om alla sina skolor enligt ett unikt koncept som kallades skola 2000. Futurum byggdes om invändigt och fick glastorn på taket. Men när klasserna blev större passade lokalerna inte in i verkligheten.

Den första återanpassningen och renoveringen gjordes kring 2011 där årskurserna F-3 går nu. Tolv år senare och till en kostnad av 192 miljoner kronor för de tre senaste ombyggnaderna, så kommer nu hela skolan att vara färdigrenoverad nästa år.

– Lokalerna var tidigare inte anpassade för den verksamhet som drivs i dag. Det var många onödiga gångar, stora öppna ytor och för små klassrum, säger Jan Hjertström, projektledare för ombyggnaden.

undefined
Skolkuratorerna Veronica Westerberg och Anette Nordin, samt skolsköterskorna Susanne Gottfridsson och Lotta Öhman var några av dem som provade att sitta i de mjuka trapporna i mellanstadiets lilla amfiteater.

Två parallella processer har pågått samtidigt. Dels har det handlat om fuktskador som skapat arbetsmiljöproblem, dels om att klassrummen varit för små.

Ganska snart efter att den nuvarande ombyggnaden inletts, kring 2016, stötte kommunen på problem. Den tidigare entreprenören hade inte kontroll på sina underentreprenörer som misstänktes för att använda svart arbetskraft. Avtalet var dessutom på löpande räkning, vilket gjorde att kostnaderna inte gick att kontrollera. Politikerna stoppade därför bygget och startade en ny upphandling, något som försenade hela projektet.

– Vi ville bygga en helt ny skola, men oppositionen stoppade det förslaget. Därför blev allt dyrare och tog längre tid, säger kommunstyrelsens ordförande Helene Zeland Bodin (C) och barn- och utbildningsnämndens ordförande Carl-Johan Torstenson (M), som båda var på plats under invigningen och gladdes åt att skolans arbetsmiljö till slut blivit så bra.

undefined
Musikskolans elever spelade på gården och i skolan under invigningen. Klas Eriksson och Tove André var på plats för att spela trumpetfanfar vid invigningen av Futurums mellanstadiedel.

Hosta, kliande ögon eller huvudvärk var tidigare vanligt hos elever och personal i den senast ombyggda delen av skolan. Förmodligen kom besvären från mögelangrepp orsakade av fuktskador.

– Våren 2020 konstaterade kommunen så stora skador på den mellersta delen att vi behövde göra en snabbevakuering till tillfälliga paviljonger. Men nu är skolan som ny och vi är mycket nöjda med resultatet, säger rektor Ingela Lindh-Åström.

Kristina Bankestad, biträdande rektor, visar stolt runt i lokalerna.

– Vi har nu fått en tillgänglig lärmiljö som är anpassad efter elevernas behov, säger hon.

undefined
Kristina Bankestad, biträdande rektor och Ingela Lindh-Åström, rektor på Futurum i Bålsta."Vi är så glada över de väldigt fina och ändamålsenliga lokaler vi fått", säger Ingela Lindh-Åström.

Mellanstadiets nio klassrum samt skolans salar för slöjd och bild finns i den del som invigdes under tisdagen. Varje klassrum ser likadant ut.

– Vi har igenkänningsfaktorer i inredningen för att eleverna ska känna sig hemma även när de byter stadie. Alla klassrum kommer exempelvis att ha en soffa och en ståpulpet längst fram, säger Kristina Bankestad.

Här finns också skärmar som eleverna kan lyfta upp på sin bänk om de vill vara mer i fred. Alla bänkar är i ståhöjd och stolarna är höga så att eleverna kan välja om de vill stå eller sitta och jobba, något som också sparar lärarnas ryggar.

Hur känns det att allt snart är klart?

– Det känns underbart!                       

Ombyggnader under tolv år

2011: Den första ombyggnaden gjordes där F-3 går nu.

2016: inleddes etapp 1 och 2. För ett år sedan flyttade högstadiet in och under tisdagen flyttade mellanstadiet in.

2022: B-delen ska renoveras. Elevhälsan och fritids Kojan flyttas till paviljonger. 2023 ska allt vara klart.

Kostnad: 192 miljoner kr (för etapp 1, 2 och 3)

Till paviljongerna kommer även Vibyskolans sjätteklassare att flytta i väntan på en ny, större skola i Viby. 

Karta: Futurum Bålsta
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!