Minoritetsstyret bestående av M, C och KD var de enda som presenterade en budget inför kommunfullmäktiges möte. De fick oväntat stöd från det nya partiet Håbodemokraterna (HD) som röstade för förslaget. Inför valet sa HD att de skulle jobba ihop med Bålstapartiet och Liberalerna. Men samarbetet har skurit sig och den koalitionen är nu, bara tre månader efter valet, upplöst.
Samtidigt fanns kritik mot att SD:s uppgörelse med M inte beaktats tillräckligt.
– Vi har inte fått se budgetförslaget i tid och inte varit delaktiga i budgetprocessen. Våra intressen har inte beaktats, vilket strider mot avtalet, säger SD:s nye gruppledare Tommy Lövgren, som syftar på deras avtal med Moderaterna.
Alliansen behöver SD:s stöd för att få en majoritet av rösterna.
– Vi kommer att rösta för budgetförslaget den här gången eftersom det är ont om tid och kommunen behöver en budget, säger Tommy Lövgren, som hotar med att SD inte kommer rösta med alliansen framöver ifall SD:s politik inte beaktas i det framtida arbetet.
Måndagens beslut innebär att kommunens driftbudget höjs med 77 miljoner kronor till totalt 1,4 miljarder kronor. Investeringskostnaden under året blir 491 miljoner kronor. Bland annat ska det byggas ny skola i Viby, idrottshall i Gröna Dalen och nytt vattenverk i Bålsta. Dessutom ska Slottskolan i Skokloster och återvinningscentralen i Bålsta byggas ut. I beslutet ingår också att bygga om Kraftleden där hastigheten ska sänkas.
Men oppositionen tror inte att budgeten kommer att hålla eftersom flera verksamheter tar med sig underskott in i nästa års budget. Kommunens buffert (vinst) är också bara 800 000 kronor eller 0,1 procent för 2023, vilket är ovanligt lågt.
– Jag ser djupt allvarligt på ramarna för 2023. Det saknas konsekvensanalyser för dem, säger Agneta Hägglund (S) som befarar att det kommer bli stora besparingar i skolorna om exempelvis barn- och utbildningsnämnden ska kunna hålla sig inom de nya kostnadsramarna.
Helene Zeland Bodin (C) säger att de utifrån omvärldsläget inte kan räkna med något större överskott i årets budget, men hon anser att kommunen ändå har goda möjligheter att ta sig igenom lågkonjunkturen.
– Vi har en växande befolkning och ett ökande skatteunderlag. Dessutom ligger Håbo i ett expansivt läge, säger hon.