Så ska Håbo värna vattnet

Stopp på övergödning, säkrad dricksvattenförsörjning och giftfria vatten. De är inriktningarna i vattenprogrammet, som kommunfullmäktige nu har klubbat.

Vatten. Nu har Håbo kommun tagit fram ett program för att vårda sitt vatten.

Vatten. Nu har Håbo kommun tagit fram ett program för att vårda sitt vatten.

Foto: Birgitta Liinamaa

Håbo2017-09-29 11:53

Vattenprogrammet syftar till att fastställa kommunens prioritering och inriktning för att uppnå övergripande internationella och nationella, samt kommunala mål kopplade till vattnet och dess kvalitet.

Programmet gör en allmän summering om gällande riktlinjer kring vatten, ger en beskrivning kring vattenförekomster i Håbo och en målsättning baserad på den lokala problembilden och de största utmaningarna som finns i Håbo kommun.

De tre inriktningarna är ingen övergödning, säkrad dricksvattenförsörjning och giftfria vatten. Uppföljning och konkreta aktiviteter för att nå målbilden sker inom en särskilt inrättad vattengrupp, med årlig redovisning till vattenmyndigheten och kommunstyrelsen.

Övergödning och miljögifter är de viktigaste lokala hoten som kan bemötas genom bättre rening av avloppsvatten som kommunen kan påverka vid tillstånds- och lovgivning.

Exempelvis poängteras att kommunal VA-anslutning ska prioriteras. Där det inte är möjligt ska man sträva efter samordnade lösningar, för att minimera antalet utsläppspunkter.

Dricksvattenresurser ska skyddas, och vattenförsörjningsfrågan ska inkluderas i den fysiska planeringen. Det betecknas som särskilt viktigt då avrinning av hela kommunens markyta sker till Mälaren, som är kommunens vattentäkt.

Användningen av miljö- och hälsofarliga ämnen kan minskas genom myndighetsbeslut och utsläpp minimeras genom bättre rening av avloppsvatten. Uppkomsten av dagvatten ska minimeras.

Kommunfullmäktige har antagit programmet. Centerpartisten Göran Eriksson är dock inte helt nöjd med innehållet.

– Programmet är helt ok, men det är allmänt hållet. Det saknas redovisning kring kretsloppet och vi borde ta vara på näringen från vårt toalettavfall. Det pågår intressanta försök som vi borde ta del av, det mest intressanta i Södertälje kommun utanför Hölö där man har ett kretsloppsbaserat system som bygger på att man skiljer toalettavloppet, svartvattnet, från gråvattnet och tar vara på näringen, sa han och yrkade bifall till planen, med tillägget att han önskar lägga till mer detaljer.

Kretsloppsanläggningen som han hänvisar till behandlar källsorterat toalettavfall från enskilda avlopp så att det kan användas som gödsel på åkrar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!