Riskkapitalister hade spenderbyxor på i Bålsta

Att satsa riskkapital i Håbos UF-företag börjar bli populärt. Flera företag fick under en kväll in mer än 10 000 kronor vardera.

Emma Eivhammar, Sara Storckenfeldt, Tyra Vesterlund och Jesper Wenderlöf från UF ProFit har planer på att massproducera ett förvaringsband för telefon med mera. Bandet går att fästa runt vattenflaskor.

Emma Eivhammar, Sara Storckenfeldt, Tyra Vesterlund och Jesper Wenderlöf från UF ProFit har planer på att massproducera ett förvaringsband för telefon med mera. Bandet går att fästa runt vattenflaskor.

Foto: Maria Lindblom

Håbo2021-10-29 08:00

Kanske är det en effekt från tv-programmet Draknästet där företagsprofiler satsar pengar i nystartade företag, eller så är det Fridegårdsgymnasiets tidigare framgångar inom Ung Företagsamhet (UF) som i år lockade fram mer kapital än tidigare.

undefined
UF Vivid designar HBTQ-motiv som ska tryckas på kläder. Bilden längst till vänster symboliserar den första pridefestivalen i New York 1970.

– Ja, det var rekord! Vi har aldrig fått in så mycket tidigare. Eleverna gjorde fantastiskt fina pitchar och vi hade för första gången en elev som konferencier, säger läraren Johnny Hellgren.

De som satsade var både företagare, före detta elever och andra privatpersoner. Maxgränsen för vad ett UF-företag får ta emot är 15 000 kronor, något som begränsar ungdomarnas affärsidéer. Men de flesta verkar ändå ha gott hopp om att lyckas under det år som de får prova på att driva ett företag.

undefined
UF-företaget Vivid skapar ihop med sin designer unika HBTQ-motiv till kläder. "Vi lär oss hur det är att ha ett riktigt jobb och lösa problem själva, det är kul eftersom vi jobbar för något vi själva skapat och vill", säger Tiffany Eriksson. På bilden syns även Alexander Nyberg, Erik Axelsson, Daniel Bergene och Felix Dohlon.

I år är det 17 UF-företag som har startats av elever från ekonomi- och samhällsprogrammen. Det är ungefär lika många som de senaste åren.

– Nästa år blir det även möjligt att välja UF på natur-, teknik- samt barn och fritidsprogrammen. Det här är viktigt att få lära sig, vilket program eleverna än går på, tycker Johnny Hellgren.

De flesta av årets UF-företag har snart sin produkt klar. Om några veckor väntas försäljningen starta. Eleverna från företaget ProFit UF har exempelvis skapat en prototyp på ett förvaringsband för vattenflaskor.

– Eftersom vi sällan har fickor på våra träningskläder så är det praktiskt med ett förvaringsband med plats för nycklar, airpods och telefon, säger Sara Storckenfeldt, en av företagets fyra grundare.

De har fått kontakt med ett riktigt företag som kan hjälpa dem att producera förvaringsbanden i ett våtdräktsliknande material som inte glider på flaskan.

Alla fyra tror att de kommer att ha nytta av sin UF-tid när de ska ut i arbetslivet.

– Ja, det är väldigt utvecklande att jobba så här. Vi lär oss exempelvis att prata inför människor, hur man bygger upp ett företag, att sälja och att marknadsföra, säger Emma Eivhammar.

Fridegårdsgymnasiet är den ledande skolan i Uppsala län när det gäller entreprenörskap i skolan. Flera år i rad har många UF-företag från Håbo skickats vidare från mässan i Uppsala till riksfinalen. Men något SM-guld har det inte blivit – än.

– SM-truppen från Uppsala län brukar till 50 procent bestå av elever från oss, så vi hoppas på att gå vidare till SM även i år. Men man vet ju aldrig i förväg hur det kommer att gå, det är så svårt att gissa vilka företag som blir framgångsrika, säger Johnny Hellgren.

undefined
Emma Eivhammar, Sara Storckenfeldt, Tyra Vesterlund och Jesper Wenderlöf från UF ProFit har planer på att massproducera ett förvaringsband för telefon med mera. Bandet går att fästa runt vattenflaskor.

En trend i år är att många produkter görs av återvunnet material.

Några som hoppas mycket på sin vara är eleverna i företaget Vivid UF som ska sälja tröjor med egen design inspirerad av HBTQ-rörelsens färger. De skapar ihop med sin designer, en elev i årskurs 2, olika motiv till kläder.

– Syftet är att på ett modigt sätt kunna visa sin tillhörighet, men också att andra personer ska kunna visa sitt stöd till HBTQ-personer, eftersom det finns en del utanförskap fortfarande även i Sverige. Vi lär oss hur det är att ha ett riktigt jobb och lösa problem själva. Det är kul eftersom vi jobbar för något vi själva skapat och vill, säger Tiffany Eriksson från Vivid.

Idén fick de bland annat efter att de såg Jonas Gardells dramaserie ”Torka aldrig tårar utan handskar”.

undefined
Helena Hellgren är UF-lärare på samhällsprogrammet. Fridegårdsgymnasiets elever skapar enligt lärarna ofta en stor bredd, istället för enstaka stjärnföretag. Flera företag härifrån brukar gå vidare till SM.

– Vi vill att folk ska kunna visa sitt stöd hela året, inte bara under en vecka. Vi kommer att sälja tröjorna på nätet, vid centrumanläggningar, på julmarknader och liknande, berättar Alexander Nyberg.

Fler av årets UF-företag

Reko – ger nytt liv åt vaser och tavlor

EcoBoard – gör skärbrädor

Brace – laddarsladdsarmband

Rewolt – trådlösa mobilladdare av bambu

Eldvakt – små och snygga brandsläckare

STILE – tillverkar glasunderlägg och brickor

ALEQ – ger privatlektioner i dressyr

Flourish – snickrar bl.a. blomlådor

GEO Services – hushållssysslor som lövkrattning

GoldLine – återskapar porslin genom tekniken kintsugi

Liège – underlägg av vinkorkar

Lignum Lux – ljuslyktor av glasflaskor

Complicity – secondhandkläder med eget tryck på

Karta: Fridegårdsgymnasiet Bålsta
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!