Populär fågelsjö i länet drar 100 000 besökare per år

Över 100 000 besökare om året hittar numera till Hjälstavikens naturreservat och Ekolsunds slottspark. ”Det är en fantastisk lokal i Sverige, speciellt på hösten då du kan se 70 000 gäss lyfta samtidigt” säger ornitologen Kermit Illerbrand, som ofta är här.

Stora fågeltornet vid Hjälstavikens västra sida, nära parkeringen vid Hårby.

Stora fågeltornet vid Hjälstavikens västra sida, nära parkeringen vid Hårby.

Foto: Maria Lindblom

Håbo2022-03-31 07:56

Våtmarkssjön och området, som är av internationell klass, har över 287 olika fågelarter. Men numera lockar naturreservatet fler än bara fågelskådare. Här finns dels hårdgjorda promenadvägar, toaletter, grillplatser, långa bryggor/spänger genom vikarnas vass, mer utmanande stigar uppför Kvarnberget, fågeltorn, utsiktsplatser, informativa skyltar och ädellövskog. På ett ställe i vassen har ett gömsle byggts där besökare kan sitta bland fåglarna och speja.

undefined
Stora fågeltornet vid Hjälstavikens västra sida, nära parkeringen vid Hårby.

Under pandemin har antalet besökare ökat kraftigt och varje helg med vackert väder är det i princip fullt på områdets sex parkeringsplatser.

– Trots att det är så många besökare har det varit väldigt lite bekymmer. De flesta håller sig på stigarna och det har inte varit så mycket nedskräpning. Naturen har inte tagit skada, säger Jonas Ahlström från länsstyrelsen som var med då reservatet nyligen besöktes av landshövding Göran Enander och kommunalråden från Enköping och Håbo.

undefined
Ornitologer/fågelskådare med flera vid Hjälstaviken. "Det har fungerat bra, trots att så många besöker området numera" säger de.

Nyligen restaurerades fågelöarna ute i sjön.

– Öarna var alldeles täckta av buskar. Vi har bland annat tagit upp rötter som vi la på öarna för att kväva buskar som var under. Vadare och änder vill nämligen ha det öppet så att de ser rovfåglar, säger Linnea Olsson, förvaltare på länsstyrelsen.

Till sin hjälp att förvalta området har länsstyrelsen markägarna kring sjön. Deras kor och hjortar hjälper till att hålla strandängarna öppna.

undefined
Kermit Illerbrand ornitolog vid Hjälstaviken siktade en fjällvråk i kikaren. Han tycker att det har fungerat bra att skåda fåglar trots att besökstrycket ökat kraftigt i området.

Ekolsunds slott är den markägare som äger kron- och dovhjortarna, bland dem en helt vit hjort, i området. Slottet lever mycket på den kulturhistoriska turismen, men numera har detta ändrats en del, enligt Nils Lidbaum, en av slottets ägare.

– Ja, turismen har ändrat sig. Många som bor på hotellet är också fågelskådare. De vill ha middag på kvällen och en korg med sig ut på dagen. Förr var typiska fågelskådare personer med egen termos och en svårare grupp för oss att attrahera, säger Nils Lidbaum.

Varför ska man besöka Hjälstaviken?

– Den som inte varit här på hösten måste komma hit då. I september samlas cirka 70 000 gäss här, så kommer en örn och hela sjön lyfter. Det dånar och är en fantastisk syn, säger ornitolog Kermit Illerbrand när han tittar ut över sjön.       

Karta: Hjälstavikens naturreservat
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!