Politiker medger samarbetsbrister

Politikerna i Håbo är eniga om en sak, nämligen att dialogen och samarbetet måste bli bättre och förslag förankras hos alla partier i god tid före beslut.

Gruppledare. Owe Fröjd (BÅP)

Gruppledare. Owe Fröjd (BÅP)

Foto: Anders Forngren

Håbo2017-07-01 12:00

Det parlamentariska läget försvårar arbetet på planavdelningen. Tjänstemän vittnar i en tidigare artikel i EP om svårigheter i arbetet när de aldrig kan förutse utgången i aktuella processer. Förtroendet till politiker är lågt och de anställda efterlyser bättre samarbete i alla led och tydligare ledning. Många tjänstemän har lämnat plan- och utvecklingsavdelningen och söker sig till andra kommuner.

Vi har ställt följande frågor till samtliga partiers gruppledare: Anser du att det är dåligt samarbete mellan politiker och tjänstemän i Håbo? Och mellan politiker? Om det är så, vad beror det på? Vilken del har du och ditt parti i det och vad kan ni göra åt det?

Allianspartierna M, C, MP, L och KD har svarat gemensamt. De skriver att samtalstonen inte alltid har varit korrekt och att de från politiken hade kunnat vara tydligare med sina ambitioner och förväntningar. De går inte in på varför, men konstaterar att samarbetet inte har fungerat och att man nu gjort vissa försök för att underlätta beredning och påverkan av beslutsunderlag.

– Det parlamentariska läget underlättar givetvis inte men många kommuner är i samma situation och för oss gäller det att hantera detta på ett konstruktivt sätt, skriver alliansen och tillägger att man är beredd att ta på sig det största ansvaret i och med att de innehar ordförandeposterna.

Enligt Agneta Hägglund (S) och Owe Fröjd (BÅP) är samarbetet med alliansen näst intill obefintligt. Inte en enda gruppledarträff har hållits i år.

– Vi ska ha gruppledarmöten för att samverka och ansvarig för att kalla till dessa enligt reglementet är kommunstyrelsens ordförande Carina Lund, svarar Fröjd.

Vad gäller samarbete mellan politiker och tjänstemän påpekar båda att ansvaret ligger hos kommundirektören som är ytterst ansvarig för tjänstemannaorganisationen.

­ – Tjänstemännen har att verkställa de beslut som är fattade i kommunstyrelsen och där kan jag se brister i verkställigheten som orsakar irritation, säger Agneta Hägglund.

Både Fröjd och Hägglund håller med om att problemet ligger i att det inte finns någon politisk majoritet och bristande ledning och styrning.

– Alliansen har tagit på sig ansvaret med att styra och leda Håbo kommun i minoritet och då får de också ansvara för att förankra förslag till beslut på ett tidigt stadium för att få majoritet. Det har inte skett, säger Agneta Hägglund.

Fröjd lyfter fram vikten av att klargöra att det är politiken som styr, inte tjänstemännen.

– Alla frågor som till sist är avhängda ett politiskt beslut måste förankras i ett tidigt skede för att det ska finnas majoritet för förslaget i slutändan, skriver han.

BÅP och S är båda öppna för dialog och samarbete men menar att det då också måste finnas en vilja att kunna enas.

Agneta Hägglund tror på den påbörjade processen med förberedande ärenden på kommunstyrelsen när det gäller tidig information och genomgång med tjänstemän före mötet med möjlighet till kompletterande information.

SD anser sig ha bra samarbete med alla partier.

– Splittringen är kanske allra tydligast mellan Håboalliansen och övriga oppositionen även om vi ska komma ihåg att en splittring kan vara såväl konstruktiv som sund så länge dialogen präglas av respekt för demokratin och den andres åsikt samt viljan att arbeta för kommunens och kommuninvånarnas bästa, skriver Michael Rubbestad.

Mandatfördelning i Håbo

Socialdemokraterna 35,7 % 15 mandat

Moderaterna 25,3 % 10 mandat

Sverigedemokraterna 11,3 % 5 mandat

Centerpartiet 7,2 % 3 mandat

Miljöpartiet 5,9 % 2 mandat

Bålstapartiet 4,6 % 2 mandat

Liberalerna 3,9 % 2 mandat

Kristdemokraterna 3,0 % 1 mandat

Vänsterpartiet 2,8 %1 mandat

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!