Håbo kommun har en hög personalomsättning, näst högst i länet efter Knivsta. Det är i sig inte anmärkningsvärt, enligt kommundirektör Per Nordenstam.
– Storstadsnära kommuner ligger som Håbo, runt 15-16 procent så det är inte oroande. Det som är onormalt är personalomsättningen på plan- och utvecklingsavdelningen, säger han.
Personalflykten på plan- och utveckling beror på det parlamentariska läget i kommunen. Det finns ingen politisk majoritet och SD är vågmästare.
– Det är knepigare för vissa yrkesgrupper än andra. Tjänstemän på planavdelningen drabbas mest eftersom de jobbar med sådant som tar lång tid men när det kommer till beslut kan det bli 5-6 i votering och de får börja om, säger Per Nordenstam och betonar att personalflykten inte handlar om missnöje med varken honom eller några andra tjänstemän.
Alliansen skyller på att det är oppositionen som fäller deras förslag och oppositionen menar att de blir involverade för sent.
Isabell Lundberg, plan- och utvecklingschef, är en av dem som har sagt upp sig. Hon bekräftar det som Per Nordenstam säger.
– Det har varit svårarbetat här. Vi kan aldrig förutse utgången i våra processer. Det finns inget förtroende i samarbetet mellan politiker och tjänstemän och eftersom vi jobbar med långsiktiga, 10-15-åriga processer blir arbetet svårnavigerat när vi inte kan förutse åt vilket håll det blåser, säger hon.
Hon har jobbat i andra kommuner men har inte tidigare varit med om att få reda på den politiska inriktningen förrän vid sammanträdet.
– Vi får göra om väldigt mycket och det är ineffektivt när vi dessutom har dåligt med resurser, säger hon.
Personalchefen Marisa Lindblom har sedan årsskiftet skickat ut formulär till alla som sagt upp sig med frågor om bland annat varför de slutar och om arbetsgivaren hade kunnat göra något för att få dem att stanna kvar.
– Det finns väldigt många individuella orsaker till att folk slutar men vi har tittat på om det finns något arbetsgivaren skulle kunna göra för att bli mer attraktiv i framtiden, säger hon.
Det har framkommit önskemål om en tydligare organisation och ledningsstruktur samt mer delaktighet och samarbete.
Marisa Lindblom betonar att många är involverade i stadsbyggnadsprocessen och att det därför är extra viktigt med tydlighet i strukturen, en god dialog och samarbete över gränserna. Vakanserna medför störningar i arbetet, och drabbar dem som är kvar. Därför, menar Marisa Lindblom, är det viktigt med tydlighet i vad de ska göra.
Per Nordenstam hoppas att dialogen mellan politiker och politiker och tjänstemän blir bättre framöver när plan- och utvecklingsfrågorna läggs i kommunstyrelsens arbetsutskott där antalet ledamöter är färre.
– Man kan inte bråka om allt. Det blir alldeles för kostsamt. Bålsta centrum är exempel på en så stor plan- och utvecklingsfråga som man inte kan vara oense om, säger Nordenstam.
Om det blir någon förändring i det politiska läget i Håbo nästa val eller inte menar Per Nordenstam att oavsett vilka som bildar majoritet bör man i alla fall kunna enas om vilka stora frågor som det inte ska voteras om.
Nu har tekniska chefen och bygg- och miljöchefen påbörjat ett stort rekryteringsprojekt, både för att fylla alla de vakanser som finns men också för att få till utökningar. På planavdelningen saknas åtta personer inklusive chef och ytterligare en chefstjänst är vakant på bygg- och miljöförvaltningen.