Ted Gärdestads låt Sol, vind och vatten ekar över skolgården. Här målar just nu elever från årskurs 6 sin rastbods väggar med glada färger och motiv som har med sol och hav att göra. På asfalten intill sitter andra och gör en stor streetmålning med kritor.
– Projektet är ett samarbete mellan slöjdlärare, bildlärare, rastvärdar och elever. Färgen har en lokal färghandlare, Colorama, skänkt. Konstprojektet ingår i vår nya organiserade rastverksamhet, berättar Kristina Bankestad, biträdande rektor för årskurserna F-6.
Syftet med rastverksamheten är att motverka kränkningar och konflikter – något som i sin tur gör att eleverna kan få ro att lära sig mer på lektionerna.
– Ja, det blir mer tid för undervisning. Istället för att börja lektionerna med att lösa konflikter kan lärarna nu få igång undervisningen snabbare efter rasterna, förklarar Kristina Bankestad.
Skolgården har nästan inga lekredskap och gungor för barnen i mellanstadiet och högstadiet. Tidigare fanns en klätterborg här, men den blev sliten, uppfyllde inte kraven och revs.
– Ja, skolgården i sig inbjuder inte till kreativa aktiviteter. Det är svårt för eleverna att komma på egna aktiviteter, men det är bra att vi har konstgräsplanen här intill för dem som gillar att spela fotboll, säger Kristina Bankestad.
Nu har rastaktiviteterna utökats så att fler ska hitta något de gillar att göra. Som på många andra skolor har lärarna här haft ett vaktschema där de turats om att ”vakta” eleverna. Nu kallas de vuxna istället rastvärdar.
Anders Löfgren är bland annat skolans rastansvarige. Han tycker att det viktigaste är att eleverna har något att göra på rasterna, inte vad de har för saker på gården.
– Och att det finns många vuxna ute. Det vet man ju själv, att det bästa som fanns var om någon vuxen var med och lajade ibland, säger Anders Löfgren som har fullt upp med att prata med alla barn som kommer fram till honom under rasten.
Han hinner i varje fall flika in att jobbet är det roligaste han haft:
– Det är galet kul att jobba med det här! hojtar Anders Löfgren samtidigt som han hämtar några bollar.
Även andra lärare och personal tycker att tiden ute på skolgården är roligare nu när de bara kan kliva in och delta i de aktiviteter som Anders Löfgren redan har planerat och organiserat. Gården har han delat in i zoner med olika aktiviteter. Två raster var i veckan har alla i personalen tjänstgöring på gården. De blir tilldelade en zon och uppmanas att hålla koll samt delta i leken då det behövs.
Vissa veckor finns ett tema. Tidigare har de bland annat haft hälsotema.
– Tiden på skolgården blir för lärarna också ett naturligt tillfälle att bygga relationer med eleverna på. Det blir fler vuxna för eleverna att välja mellan om de vill prata med någon vuxen, säger Kristina Bankestad.
Vad tycker då eleverna?
– Det är ett bra projekt eftersom det gör skolgården roligare. Vi brukar i vanliga fall låna saker i boden på rasterna. Där finns det bollar, kubb, styltor och rockringar, säger Alicia Lundgren och Elvira Wendt från klass 6 C, som denna dag målar med kritor på asfalten.
Deras klasskompisar som målar på redskapsboden håller med.
– Det är roligt att det finns mer att göra nu, säger bland andra Jessica Tabek och Elsa Nord.