Svenska Skogsplantor AB har sex plantskolor i landet. Lugnets plantskola i Håbo kommun är en av dem. Stefan Ivarsson har märkt av hur torkan har drabbat deras kunder.
– Sammanlagt har Svenska Skogplantor behövt förstöra sju miljoner plantor i år och vi, på vår plantskola, har behövt förstöra runt miljonen. Det beror på att kunderna inte har kunnat plantera, säger han.
Lugnets plantskola odlar cirka 15 miljoner plantor varje år.
Den extrema torkan har också påverkat arbetet som behövs göras innan man sätter plant ute i skogen. Jorden behöver markberedas i förväg för att plantorna ska ta sig, detta är något som plantskolan kan hjälpa skogsägare med.
– Vi använder maskiner för att vända på jorden så att den blir bördig. Men skivorna som gör det är gjorda i metall, slår de i en sten kan det uppstå gnistor. I denna torka kan det vara förödande, därför har vi inte kunnat erbjuda denna tjänst till våra kunder under våren eller sommaren, säger Stefan Ivarsson.
Men för de markägare som har förlorat skog eller inte kunnat sätta plantor, finns det ännu hopp, enligt Stefan Ivarsson.
– Det går ju självklart att höstplantera. Blir det inte helt plötsligt jättekallt kan man sätta plant i alla fall september ut. Vi har höstleveranser redo och all plant är ännu inte köpt. Det som inte säljs fryser vi in så att plantorna kan användas till våren.
Några fördelar med att höstplantera är att det ger bra förutsättningar för rottillväxt och risken för torr mark är mindre under hösten. Stefan Ivarsson tror också att årets torka kommer att leda till ett ökat behov av plant inför kommande vår.
– Efter branden i Västmanland ökade förfrågan på plant kraftigt. Sammanlagt har det brunnit på större ytor i år, det innebär att fler markägare är i stort behov av att sätta ny plant framöver.
Om förfrågan ökar kan ni möta den?
– Det tror jag. Vi odlar för full kapacitet redan nu, men vi har utrymme att expandera på om det kommer jättemånga förfrågningar inför nästa säsong, säger Stefan Ivarsson.
Har du några råd till markägare som har drabbats av torkan?
– Det första är att kolla över försäkringen. Det andra är att vara ute i god tid och markbereda marken så tidigt som det går. Det tredje rådet är att de som kan bör höstplantera. Då har man det gjort om det skulle bli svårt att få tag på plant nästa år.