Upplands första vinodlare: "Klimatet alltmer gynnsamt"

Klimatet blir alltmer lämpligt för vinodling i Uppland. Snart avgörs det om alkohol ska få säljas i gårdsbutiker eller inte.

”Vi har väldigt många matproducenter i länet, exempelvis i Fjärdhundraland. En vingård skulle kunna bli en del i, och utveckla besöksnäringen”, sa regionens utvecklingsansvarige Björn-Owe Björk (KD) i bakgrunden. Björn Wollentz ägare av Lillhassla vingård närmast kameran.

”Vi har väldigt många matproducenter i länet, exempelvis i Fjärdhundraland. En vingård skulle kunna bli en del i, och utveckla besöksnäringen”, sa regionens utvecklingsansvarige Björn-Owe Björk (KD) i bakgrunden. Björn Wollentz ägare av Lillhassla vingård närmast kameran.

Foto: Maria Lindblom

Håbo2021-10-08 08:00

Regnet öste ner när regeringens utredningsgrupp och regionrådet Björn-Owe Björk (KD) nyligen gjorde ett studiebesök på Lillhassla vingård nära Häggeby. Men lite vatten satte inte stopp för vinentusiasten Björn Wollentz, som för tre år sedan var den förste att starta en kommersiell vingård i Uppland med äkta vindruvssorter.

undefined
Björn Wollentz vinodling. För att motverka frostangrepp på druvorna så ställer han ut vattenspridare mellan vinstockarna vissa nätter på hösten. Han täcker också plantorna med halm på vintern.

– Mitt intresse väcktes redan som liten när jag reste med mina föräldrar till en vingård i Tyskland, säger Björn Wollentz som till vardags arbetar på Försvarets materielverk.

undefined
”Vi har väldigt många matproducenter i länet, exempelvis i Fjärdhundraland. En vingård skulle kunna bli en del i, och utveckla besöksnäringen”, sa regionens utvecklingsansvarige Björn-Owe Björk (KD) i bakgrunden. Björn Wollentz ägare av Lillhassla vingård närmast kameran.

Han har drivit upp 2 000 vinstockar på sina sluttningar ner mot Mälaren. Vinframställningen kommer han ägna sig helhjärtat åt när det är dags att gå i pension. 

– För det tar lång tid att få fram ett bra vin. Först om två år beräknas druvorna vara klara för kommersiell skörd. Sedan ska vinet ligga i flaskor i minst tre år innan det är klart att säljas, berättar Björn Wollentz.

undefined
Björn Wollentz visar en av sina druvsorter för Elisabeth Nilsson, regeringens särskilda utredare kring gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker. "Jag har odlat druvsorten Pinot Meunier som finns i champagne, som enligt många experter inte ska gå att odla på dessa breddgrader, berättar Wollentz bland annat.

Hans förhoppning är att turister och länsinvånare i framtiden ska komma hit för att lära sig mer om ekologisk vinproduktion, provsmaka vin, äta lunch och få med sig en matkasse med en flaska vin hem.

Klimatförändringarna har gjort att det som inte gick att odla i Uppland för tio år sedan nu är möjligt. Björn visar stolt upp en av de blå druvsorterna som finns i champagne, som enligt många experter inte ska gå att odla på dessa breddgrader.

– I norra Frankrike skördade de samma druva bara sex dagar före jag kunde skörda här. Så visst har Greta rätt, klimatet ändrar sig, säger Björn som har högt ställda mål.

undefined
”Jag vill bidra till en god mat- och dryckeskultur. Det skulle också gynna landsbygdsutvecklingen om mer förädlade produkter kan säljas lokalt och regionalt”, säger Björn Wollentz. Här tittar han i ett prisma. Ju tjockare vätska desto större brytningsindex och desto större sockerhalt som avslöjar när det är dags att skörda.

Visionen är en årsproduktion på 5 000 flaskor med tre olika sorter mousserande kvalitetsvin. Han hoppas att vin från Lillhassla i framtiden ska serveras till förrätten på Nobelmiddagen.

– Mormors far var brorson till Alfred Nobel. Därför kommer en av etiketterna på mitt vin att föreställa en målning målad av vår släkting Carl Nobel.

undefined
Ekologisk vinodling handlar om att inte spruta med kemikalier och att inte använda konstgödsel. För att undvika mögel har Björn Wollentz skapat bredare utrymmen mellan raderna av vinstockar. På bilden en av klasarna i hans vinodling.

Bakgrunden till att han har lagt en stor del av sin fritid och mycket besparingar på att starta en vingård är att han vill bidra till en bättre mat- och dryckeskultur i Sverige genom samarbete med andra lokala producenter.

– Systembolaget har sin plats i Sverige, men det är inte bra att de gynnar utländska storproducenter av bag in box-viner med hög socker- och alkoholhalt, säger Wollentz som tänker sig möjliga samarbeten i framtiden med exempelvis Sussies gårdsbageri i Bälsunda och Kvarnnibble gård som säljer ost och kött.

Men idag är det inte tillåtet att sälja alkohol i gårdsbutiker.

– Att vi som enda land fortfarande inte kan erbjuda en sådan upplevelse är häpnadsväckande. I andra länder står lokal mat- och vinproduktion högt på agendan, säger Wollentz.

undefined
Ekologisk vinodling handlar om att inte spruta med kemikalier och att inte använda konstgödsel. För att skapa mer luftcirkulation och undvika mögel har Björn Wollentz skapat bredare utrymmen mellan raderna av vinstockar på Lillhassla vingård, nära Häggeby i Håbo kommun.

Hans förslag är att svenska småproducenter ska inlemmas i Systembolagets system.

– Vi skulle kunna vara ombud och bara få lämna ut drycker som är producerade på platsen. Det skulle bibehålla den statliga kontrollen och jag har svårt att se att det skulle bidra negativt till folkhälsan. På gårdarna erbjuds en god mat- och dryckeskultur, istället för billiga boxviner.

7 december ska regeringens särskilda utredare, Elisabeth Nilsson, redovisa uppdraget om gårdsförsäljning av alkohol.

– Vår uppgift är komma fram till lösningar som inte äventyrar Systembolagets monopol och som håller ner skadeeffekterna av alkohol. Sedan är det också så att många små aktörer uttrycker betydelsen av att ha Systembolaget som försäljningskanal, men att de har svårt att hitta exponering för sina produkter där, säger Nilsson.

Regeringens uppdrag

Efterfrågan och utbud av småskaligt producerade alkoholdrycker har ökat kraftigt i Sverige de senaste åren.

Utredningen ska undersöka om gårdsförsäljning kan införas. Om det bedöms vara juridiskt och EU-rättsligt möjligt att införa gårdsförsäljning av alkohol ska utredaren föreslå formerna för det.

Uppdraget bygger på en överenskommelse mellan regeringen, C och L.

Det ska också bedömas om det finns behov av att begränsa gårdsförsäljning till exempelvis landsbygd eller för småskalig produktion.

Karta: Lillhassla vingård
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!