Regnet öste ner när regeringens utredningsgrupp och regionrådet Björn-Owe Björk (KD) nyligen gjorde ett studiebesök på Lillhassla vingård nära Häggeby. Men lite vatten satte inte stopp för vinentusiasten Björn Wollentz, som för tre år sedan var den förste att starta en kommersiell vingård i Uppland med äkta vindruvssorter.
– Mitt intresse väcktes redan som liten när jag reste med mina föräldrar till en vingård i Tyskland, säger Björn Wollentz som till vardags arbetar på Försvarets materielverk.
Han har drivit upp 2 000 vinstockar på sina sluttningar ner mot Mälaren. Vinframställningen kommer han ägna sig helhjärtat åt när det är dags att gå i pension.
– För det tar lång tid att få fram ett bra vin. Först om två år beräknas druvorna vara klara för kommersiell skörd. Sedan ska vinet ligga i flaskor i minst tre år innan det är klart att säljas, berättar Björn Wollentz.
Hans förhoppning är att turister och länsinvånare i framtiden ska komma hit för att lära sig mer om ekologisk vinproduktion, provsmaka vin, äta lunch och få med sig en matkasse med en flaska vin hem.
Klimatförändringarna har gjort att det som inte gick att odla i Uppland för tio år sedan nu är möjligt. Björn visar stolt upp en av de blå druvsorterna som finns i champagne, som enligt många experter inte ska gå att odla på dessa breddgrader.
– I norra Frankrike skördade de samma druva bara sex dagar före jag kunde skörda här. Så visst har Greta rätt, klimatet ändrar sig, säger Björn som har högt ställda mål.
Visionen är en årsproduktion på 5 000 flaskor med tre olika sorter mousserande kvalitetsvin. Han hoppas att vin från Lillhassla i framtiden ska serveras till förrätten på Nobelmiddagen.
– Mormors far var brorson till Alfred Nobel. Därför kommer en av etiketterna på mitt vin att föreställa en målning målad av vår släkting Carl Nobel.
Bakgrunden till att han har lagt en stor del av sin fritid och mycket besparingar på att starta en vingård är att han vill bidra till en bättre mat- och dryckeskultur i Sverige genom samarbete med andra lokala producenter.
– Systembolaget har sin plats i Sverige, men det är inte bra att de gynnar utländska storproducenter av bag in box-viner med hög socker- och alkoholhalt, säger Wollentz som tänker sig möjliga samarbeten i framtiden med exempelvis Sussies gårdsbageri i Bälsunda och Kvarnnibble gård som säljer ost och kött.
Men idag är det inte tillåtet att sälja alkohol i gårdsbutiker.
– Att vi som enda land fortfarande inte kan erbjuda en sådan upplevelse är häpnadsväckande. I andra länder står lokal mat- och vinproduktion högt på agendan, säger Wollentz.
Hans förslag är att svenska småproducenter ska inlemmas i Systembolagets system.
– Vi skulle kunna vara ombud och bara få lämna ut drycker som är producerade på platsen. Det skulle bibehålla den statliga kontrollen och jag har svårt att se att det skulle bidra negativt till folkhälsan. På gårdarna erbjuds en god mat- och dryckeskultur, istället för billiga boxviner.
7 december ska regeringens särskilda utredare, Elisabeth Nilsson, redovisa uppdraget om gårdsförsäljning av alkohol.
– Vår uppgift är komma fram till lösningar som inte äventyrar Systembolagets monopol och som håller ner skadeeffekterna av alkohol. Sedan är det också så att många små aktörer uttrycker betydelsen av att ha Systembolaget som försäljningskanal, men att de har svårt att hitta exponering för sina produkter där, säger Nilsson.