Under hösten och vintern har arbetet med den tillfälliga mottagningshamnen vid NCC:s täkt i Toresta pågått.
– Vi kommer troligen att vara färdiga med anläggningen i slutet av februari. Vi har byggt en mottagningsplats där en stor pråm ska ta emot lasten från andra båtar för transport till verksamheten i täkten, säger Joachim Jansson, områdesansvarig för ABC-län vid NCC.
Enligt Trafikverket ska transporterna av bergmassor från vägbygget Förbifart Stockholm komma igång i mitten av mars. Sammanlagt handlar det om 22 miljoner ton krossat berg och nära hälften ska fraktas med fartyg på Mälaren.
Sjötransporter är en relativt ny och miljömedveten satsning från Trafikverkets sida. En båt kan ta lika mycket bergmassa som 80 till 100 lastbilar.
– Beslutet att frakta bergmassorna sjövägen gör att ingreppen i miljön blir mindre. Slitaget på vägarna minskar och det blir förre tunga transporter i bostadsområdena nära tunnelbygget, säger Bengt Niklasson på Trafikverket.
NCC:s hamnanläggning i Toresta fick massiv kritik från boende i området samt Håbo och Upplands-Bro kommun. Oro finns för att verksamheten kommer att ge stora bullerstörningar i Mälarviken och att den kommer att påverka bostadsutvecklingen negativt.
Ärendet överklagades upp till Högsta domstolen som dock beviljade NCC tillstånd för hamnanläggningen.
– Tidigare tog vi emot berg via lastbil, eller bröt inne i täkten. Skillnaden nu är att vi även tar emot berg sjövägen, krossar gör vi precis som förut, säger Joachim Jansson.
Hur stort bullret blir vid lossningen av berg går inte att avgöra exakt innan verksamheten är igång. Beräkningarna bygger på erfarenheter från tidigare projekt.
– Men jag har svårt att tro att det kommer upp i de nivåer som tillståndet medger, säger Joachim Jansson.
Tillståndet för den tillfälliga mottagningshamnen gäller för tio år men mottagandet av bergmaterial från Förbifart Stockholm förväntas pågå i 4-5 år. Högst två till tre fartyg per dygn kommer att tas emot i hamnen. Krossning av berg får bara ske helgfria vardagar mellan 07.00 och 18.00.
Hur mycket krossat berg som sedan transporteras ut från bergtäkten beror på byggmarknaden.
– Det blir ungefär som tidigare, det styrs av marknaden. Området kring Bålsta och Bro är inte jättehett på byggmarknaden nu men Stockholm växer mot Enköping och Strängnäs och på sikt kommer det att hända saker, säger Joachim Jansson.