Jaktarrangörer upplåter sin gård åt djurkonstnärer

Natur och djur är den gemensamma nämnaren för ägarparet på Wij säteri och elva etablerade konstnärer som just nu ställer ut över hundra konstverk på gården.

Katarina och Robert Tiblom, med sin jaktlabrador Isak. Paret har i några veckor upplåtit det tidigare spannmålsmagasinet till en konstutställning. "Vi byggde om det till samlingslokal och gästrumsdel. Ett tag hyrde vi ut till ett konferensföretag, men nu är magasinet samlingslokal för jaktdeltagarna.Där brukar vi ta morgonfika och äta lunch." I bakgrunden parets bostad.

Katarina och Robert Tiblom, med sin jaktlabrador Isak. Paret har i några veckor upplåtit det tidigare spannmålsmagasinet till en konstutställning. "Vi byggde om det till samlingslokal och gästrumsdel. Ett tag hyrde vi ut till ett konferensföretag, men nu är magasinet samlingslokal för jaktdeltagarna.Där brukar vi ta morgonfika och äta lunch." I bakgrunden parets bostad.

Foto: Maria Lindblom

Håbo2022-06-27 18:00

Lennart Pettersson, före detta konservator, numera prisad träskulptör, tar emot utanför herrgårdens före detta spannmålsmagasin.

– Det här är en fantastisk plats för utställningar – ljust inne och grönt utanför fönstren. Det är inte så lätt att hitta lämpliga lokaler annars, säger Lennart Pettersson när han visar runt bland fåglar, älgar, vildsvin och andra djur som är naturtroget avbildade i målningar och skulpturer.

En jury från arrangörsföreningen Nordic Wildlife Art har plockat ut konstnärerna. 

– Tidigare år har föreningen ställt ut vid bland annat Hornborgasjön och Hargs bruk i Uppland, berättar Lennart Pettersson, som bor en bit norr om Uppsala.

undefined
Lennart Pettersson träskulptör från Uppsala, utanför magasinet. Han välkomnar alla att komma till utställningen. Det gemensamma temat är djur avbildade i sin naturliga miljö. "Många av konstnärerna har varit intresserade av vilda djur sedan barnsben och har i vuxen ålder bosatt sig nära naturen", säger Lennart Pettersson.

Att utställningen hamnade på Wij i år beror på skulptören och Örsundsbrobon Torbjörn Forsberg som är vän med gårdens ägare och som tyckte att samlingslokalen skulle fungera perfekt även som utställningslokal.

– Det var naturintresset och jakten som förde oss samman med Torbjörn. Sedan gillar vi hans konst mycket, säger Katarina Tiblom och visar en råbock i brons som står permanent placerad precis utanför herrgårdens entré.

Till vardags driver paret den 800 hektar stora gårdens spannmålsodling och skogsbruk, varav en del är arrenderad mark. De hyr också ut bostäder och arrangerar sedan 20 år tillbaka fågel- och klövviltsjakt. Till sin hjälp har de tre anställda och en jaktelev.

undefined
Katarina och Robert Tiblom äger Wijs säteri. Paret är intresserade av jakt och natur. Roberts föräldrar köpte säteriet i början av 1950-talet. Nu upplåter de magasinet åt en konstutställning. "Genom vårt gemensamma intresse för djur och jakt har vi lärt känna arrangören och konstnären Torbjörn Forsberg", berättar Katarina.

På vägen upp till magasinet struttar en fasantupp omkring.

– Vi föder upp fasaner också, som bisyssla, förklarar Robert Tiblom och fortsätter:

– Jakten är inte heller den största inkomstkällan, men den är ett stort intresse för oss.

Främst är det jägare från Sverige som köper jakter av fågel, vildsvin och annat klövvilt. 

– Det är både personer som inte är med i något jaktlag plus de som vill jaga mer än med sina egna jaktlag. Många återkommer från år till år, vilket är kul, säger Katarina Tiblom som lagar mat och sköter en stor del av organisationen inför arrangemangen.

undefined
Konst av hängivna naturälskare visas i Wij säteris magasin. På bilden en säl målad av Bo Lundwall.

I magasinets entrédel möts besökarna dessa veckor av springande vildvsinsgaltar naturtroget målade av konstnären Jaroslav Chudy. En bit bort i lokalen syns en kameleont som vid första anblicken ser uppstoppad ut, men allt är gjort i trä av Lennart Pettersson. Kameleonten har han dessutom vunnit andrapris med på konservator-VM i USA där han tävlade i rekonstruktionskategorin, samma kategori som den stora filmindustrin.

– Det blev som ett kvitto på det jag gör och sporrar mig att fortsätta framställa djur i trä i så naturliga positioner som möjligt och att försöka fånga djurens karaktär, säger Lennart Pettersson, som sedan tio år har slutat med sitt tidigare yrke – att stoppa upp riktiga djur till museer med flera.

Även Bo Lundwall, en annan av konstnärerna, är framgångsrik i USA. 

– I flera år har han blivit uttagen att delta i utställningen Birds in Art, vid Woodson Art Museum.

Flera av de deltagande konstnärernas bilder går även att se som frimärken.

Utöver Torbjörn Forsberg och Lennart Pettersson så deltar ytterligare två konstnärer från Uppsala län – Gun Jaensson från Fjärdhundra som skapar i keramik och Östhammarskonstnären Staffan Strand med skulpturer.

undefined
Noshörning i keramik av Gun Jaensson, Fjärdhundra. Hon har även med bland annat en mus och småfåglar i keramik i utställningen.

Staffan Strand har tidigare sagt så här till UNT om svårigheten att avbilda djur:

– Djurens sätt att bete sig och röra sig, den problematiken bär du med dig hela tiden. Du måste ­kunna se muskelspelet och ha en känsla för att plocka upp det.

Elva konstnärer deltar

I föreningen Nordic Wildlife Art är 36 nordiska levande konstnärer invalda plus ett antal postuma hedersmedlemmar.

De som utsetts att visa naturkonst på Wij är Jony Eriksson, Mikael Sunnerstrand, Staffan Strand, Göran Pettersson, Bo Lundwall, Stefan Gustavsson, Lelle Lennart Pettersson, Andreas Hedberg, Torbjörn Forsberg och Gun Jaensson.

Wij säteri ligger utanför Bålsta, mellan Yttergran och Övergran.

Utställningen pågår till 3 juil (kanske längre) och är öppen varje dag kl 11–17.

Karta: Wij säteri, Bålsta
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!