Det var runt halv två-tiden på fredagseftermiddagen som räddningstjänsten fick in flera larm från personer som sett svart rök. Det var i Hällby, norr om Bålsta, som det hade börjat brinna i en kraftledningsgata.
– Jag var i Enköping och handlade när en bekant ringde och sa att det brann på mina marker. Det var bara att släppa allt och åka hemåt, säger Mats Mattsson.
När han började närma sig markerna såg han en stor svart rökpelare från E18.
– Det var ett gigantiskt rökmoln. Jag hade absolut ingen aning om hur mycket som brann, det såg ut som att det var väldigt mycket. Nu vet jag att det är ungefär tio hektar som har brunnit.
Släckningsarbetet pågick hela natten till lördagen och klockan 13.30 på lördagen hade räddningstjänsten branden under kontroll.
– Jag tycker att släckningsarbetet gick bra, de är otroligt professionella på räddningstjänsten. Det är klart att man var orolig att elden skulle sprida sig till en början, men vinden låg rätt och brandmännen gjorde ett jättejobb. Jag är glad att ingen kom till skada.
Vad var det värsta med branden?
– Till en början hade man dålig koll på vad som skedde, då var jag orolig att elden skulle sprida sig vidare i skogen eller i värsta fall till någon granne. Men som sagt var vinden med oss så det skedde aldrig.
När tidningen träffar Mats Mattsson på måndagseftermiddagen stinker det fortfarande brandrök långa vägar och det pyr lite här och där på brandplatsen.
– Jag har fått veta att det kommer att glöda här i ungefär tio dagar. Därför är vi här och tittar till marken då och då för att inget ska börja brinna på nytt.
Han har ännu inte hört något om vad som kan ha startat branden.
– Det är högst oklart. Det är så extremt torrt ute nu, minsta lilla kan starta en brand, kanske har någon slängt en fimp på ett dumt ställe. Jag får vänta på mer information helt enkelt.
När glöden på platsen väl har slocknat och skadorna har utretts är han osäker på hur han ska ta hand om träden som har brunnit. Deras rotsystem har totalt brunnit upp, vilket gör att träden faller väldigt enkelt. Under de 20 minuterarna vi är ute och vandrar på brandplatsen hör vi hur flera tallar bekantar sig med marken.
– Det känns osäkert att ta sig in här för att såga ner dem, de faller ju så lätt. Kommer det en blåsig dag framöver tror jag att alla träden lägger sig, säger Mats Mattsson.