Ann-Sofi Borg började engagera sig politiskt i vård- och omsorgsnämnden 2019. Nu hoppar hon av i protest mot hur alliansen och S sköter omsorgen i Håbo.
– Ett stort problem är att förvaltningscheferna inte har den kunskap och erfarenhet som krävs. Än värre är att de nu därför ska få ytterligare en enhetschef vid hemtjänsten. Det vore bättre om de anställde mer personal hos brukarna i stället.
Hon ville när hon blev politiker 2019 göra något gott, men uppdraget i nämnden blev en besvikelse för henne.
– Mycket information är förskönad när den kommer till oss. Vi ska i princip bara bocka av besluten, inte få veta något. När jag ifrågasätter så svarar ordföranden och förvaltningschefen oftast: ”Nej, så är det inte.” Men när jag är ute i Bålsta kommer folk fram till mig och berättar om brister inom LSS, kommunens äldreboenden och kommunens egen hemtjänst, säger Ann-Sofi Borg, som har arbetat inom äldreomsorg samt har sin mamma inom äldreomsorgen i grannkommunen.
Hon anser att det är dålig kontroll på vilka som anställs i Håbo.
– Jag har föreslagit att det ska göras utdrag ur brottsregistret på alla som nyanställs. Jag vill också att alla har utbildning i hur man bemöter äldre och dementa. Sedan är det ett problem att så många är dåliga på svenska, säger Ann-Sofi Borg.
Hon är också kritisk till schemat med delade turer för personalen.
– "Hälsoschemat" innebär att personalen i regel måste arbeta två dagar extra per månad jämfört med tidigare. Många andra kommuner har slutat med detta då personalen blir mer uttröttad och oftare sjuka.
Bakgrunden till att hon hoppar av sitt uppdrag är att hon anser att det råder en tystnadskultur i nämnden.
– Jag blir ofta tillrättavisad när jag frågar något och de andra i nämnden sitter tysta.
Ann-Sofi Borg anser att äldre och personer i behov av LSS är så utlämnade till personalen att det är viktigt att kommunikationen fungerar, både med vårdtagare och med annan personal när de byter av varandra.
– Många från andra länder är gudomliga, men det blir fel om de som jobbar inom äldreomsorgen inte är utbildade eller nästan inte kan någon svenska. Idag krävs skriftlig dokumentation, men när dokumentationen inte går att tyda kan personalen inte kommunicera med varandra, något som leder till fler misstag.
Hon pekar också på att bara cirka tio procent är fast anställda.
– Därför kan det låta fint, att de ställer krav på personalens utbildning med mera. Men verkligheten är tyvärr att det inte ställs samma krav på vikarierna när de anställs.
Det som till slut fick bägaren att rinna över för Ann-Sofi Borg var att hon från två oberoende personer fick höra talas om en stor avvikelse inom hemtjänsten.
– När jag frågade varför detta inte fanns med i rapporten till nämnden så fick jag svaret ”Hur vet du det?”. Sedan sa socialchefen att de utreder saken och skulle återkomma till mig med information.
Ann-Sofi Borg hävdar också att personer i nämnden ska ha sagt att de aldrig skulle kunna tänka sig att bo på Håbo kommuns äldreboenden eller ha kommunal hemtjänst.
– Allt detta gör att jag mår dåligt av att sitta kvar. Jag är orolig över att vi i nämnden inte får veta allt, och känner att det nämnden gör inte förbättrar för omsorgen om de äldre, säger Ann-Sofi Borg.
Nämndens ordförande och förvaltningschefen svarar på kritiken i en artikel intill denna.