Tar strid med chefer i Svenska kyrkan: "Härskarteknik"

Håbo pastorat avskedar personal utan giltigt skäl och tystar dem som slutar. Det anser Anne-Lie Lundemo som hotats med avsked. ”Det stämmer inte”, svarar kyrkoherden.


"Det måste bli stopp för dåligt ledarskap. Härskarteknik hör inte hemma i kyrkans värld i dag. Kyrkan ska vara en hjärtlig och omhändertagande arbetsplats, allt som Svenska kyrkan står för", säger Anne-Lie Lundemo som under alla tidigare 43 år har trivts med att jobba inom kyrkan.

"Det måste bli stopp för dåligt ledarskap. Härskarteknik hör inte hemma i kyrkans värld i dag. Kyrkan ska vara en hjärtlig och omhändertagande arbetsplats, allt som Svenska kyrkan står för", säger Anne-Lie Lundemo som under alla tidigare 43 år har trivts med att jobba inom kyrkan.

Foto: Maria Lindblom

Håbo2022-06-05 18:07

Anne-Lie Lundemo, 63, har varit anställd av Svenska kyrkan sedan hon var 19 år. Först i Enköping och de senaste åtta åren har hon arbetat med administration av begravningsverksamheten i Håbo.

undefined
Anne-Lie Lundemo har flera punkter som hon vill få igenom. ”Jag skulle vilja att någon utomstående, kanske en beteendevetare, ser över ledningsgruppen. Den som önskar ska slippa sitta ensam på möten med arbetsgivarna. Beviljad semester och sjukfrånvaro bör också respekteras", säger hon.

I mars blev hon kallad till ett möte där kyrkoherden och kanslichefen föreslog att hon skulle avsluta sitt arbete. De ville att hon dagen därpå skulle skriva på ett avtal om avgångsvederlag. Med sig på mötet hade Anne-Lie Lundemo sin dotter som spelade in samtalet och en representant från fackföreningen Kommunal.

Anne-Lie blev chockad över beskedet.

– I det föreslagna avtalet ingick att jag inte fick kontakta media, domkapitlet i Uppsala, HR-avdelningen på stiftet eller någon annan utomstående, säger Anne-Lie Lundemo som vägrade skriva på handlingen.

I stället kontaktade hon arbetsrättsjuristen Kim Stjernberg som nu har lämnat in en stämningsansökan till Uppsala tingsrätt. Stämningen handlar om brott mot LAS (lagen om anställningsskydd). Bland annat skulle arbetsgivaren enligt juristen ha möjliggjort omplacering, medling i konflikten eller omfördelat arbetsuppgifter i stället för att gå direkt på avsked.

undefined
Det finns inget skyddsombud på Håbo pastorats kansli, något som annars hade varit en mer naturlig väg för Anne-Lie Lundemo att få hjälp på. "På Uppsala stift var de väldigt fundersamma över varför vi inte har ett skyddsombud", säger Anne-Lie Lundemo.

Enligt Anne-Lie började hennes problem i augusti förra året.

– Min chef och kyrkoherden sökte upp en vaktmästare och krävde att han skulle vara med på två personaldagar för att umgås med sina arbetskamrater när han hade semester.

Enligt Anne-Lie ställer vaktmästarna alltid annars upp under sina ledigheter, då det uppstår en vakans vid en begravning, vigsel eller dop.

– Två anställda och jag sa därefter till min chef att ”så här kan personalen inte behandlas”. Efter det har det varit fullt fokus på mig i stället, och bråk om olika saker.

Bland annat blev Anne-Lie kallad till ett möte en dag då hon var sjukskriven med läkarintyg.

– Jag är inte van vid sådant här och att folk ljuger. Det som händer i Håbo pastorat nu är inte vad Svenska kyrkan står för.

Hon ångrar att hon inte hjälpte en präst som tidigare sades upp.

– Jag förstår nu att de sa upp henne på samma sätt som de försökte säga upp mig.

I det kontrakt som Anne-Lie erbjöds står att hon ska få 206 000 kronor om hon säger upp sig. När hon vägrade skriva på höjdes summan till 412 000 kronor.

– Men jag kan inte ta pengarna och låta de andra som råkat illa ut vara kvar. Det måste bli stopp för dåligt ledarskap.

Hennes advokat har yrkat på ett skadestånd på 250 000 kronor.

undefined
"När jag jobbade i Enköping hjälptes alla åt och var måna om varandra. Jag strider för en trivsam och trygg arbetsplats och vill få stopp på dåligt ledarskap", säger Anne-Lie Lundemo. Eftersom hon har anlitat ett privat ombud kan inte facket gå in och hjälpa henne rättsligt samtidigt.

Kyrkoherde David Silverkors svarar att de inte har sagt upp någon under hans tid som kyrkoherde.

– En överenskommelse som sluts frivilligt mellan två parter är något annat. Och om ingen överenskommelse sluts fortsätter saker att rulla på som vanligt med arbetet. Vilket också är fallet nu.

Varför får överenskommelsen "inte yppas för någon utomstående"?

– Det finns inget förbud om kontakt med någon av de nämnda vad gäller situationen som sådan. I utkastet finns ett textstycke som är standard i sådana här sammanhang, som handlar om att överenskommelsen som sådan inte ska yppas för utomstående.

Om påståendena om försök att avbryta en semester och ett möte som lades in då Anne-Lie var sjukskriven, svarar David Silverkors så här:

– Det stämmer inte. Vi har som princip att närvaro vid personaldagar är obligatoriska och därmed beviljar vi inte semester de dagarna. Personalen har informerats om detta i förväg. Vi har heller inte kallat in Anne-Lie för möte på en dag hon varit sjukskriven.

Omfattande verksamhet

Håbo pastorat består av Kalmar-Yttergrans, Övergrans, Häggeby och Skoklosters församlingar.

Expeditionen finns i Kyrkcentrum, på Västerhagsvägen i Bålsta.

Verksamheter som pastoratet sköter är gudstjänster, skötsel av kyrkor och kyrkogårdar, musik och körer, diakoni, dop, konfirmation, vigsel, begravningar, barn- och ungdomsverksamhet, bibelläsning, pensionärsverksamhet, soppluncher med mera.

Karta: Håbo pastorat
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!