Högre lön och kortare arbetstid

Välj om du vill jobba 80, 90 eller 100 procent och få lön för tio procent mer. Det hoppas beslutsfattarna i Håbo kommun ska locka fler socionomer och för att få dem att stanna kvar.

Vill sticka ut. Vi vill sticka ut på marknaden. Det säger socialchef Tomas Brandell angående Håbos satsning.

Vill sticka ut. Vi vill sticka ut på marknaden. Det säger socialchef Tomas Brandell angående Håbos satsning.

Foto: Birgitta Liinamaa

Håbo2017-04-26 16:00

Alla som innehar en tjänst som socionom hos socialförvaltningen i Håbo kommun får välja att jobba 80, 90 eller 100 procent från 1 maj. 80 procents tjänstgöring ger 90 procent av lönen, 90 procent ger full lön och 100 procent ger tio procent utöver heltidslön.

Kommunstyrelsen har beslutat att införa modellen på prov, samtidigt som man också beslutade att införa en tipspeng på 10 000 kronor till den kommunanställd som tipsar om en person som sedan anställs som socionom.

Syftet med dessa satsningar är att underlätta rekrytering av socionomer, och i viss mån även att behålla dem.

– Det är tufft i hela Sverige. Jag hörde nyss att det är 800 tjänster vakanta i landet, säger Tomas Brandell, socialchef.

En förklaring är att det utbildas för få, en annan att det också finns andra jobb för socionomer. Därtill finns uthyrningsföretag.

I Enköping erbjuds socionomer sex timmars arbetsdag med full lön, men i Håbo väljer man en något mer flexibel lösning som ger en morot även för dem som vill jobba heltid.

– Vi vill sticka ut på marknaden, säger Tomas Brandell.

De anställda välkomnar satsningen. Fredrik Sangfelt jobbar på avdelningen för barn och unga sedan drygt tre år.

– Det är väldigt positivt och flexibilitet är bra för olika faser i livet. Men jag är lite orolig för att det kan bli svårt att välja att gå ner till 80 procent om alla gör det. Det blir tufft att jobba då, säger han.

Han själv vill fortsätta jobba 100 procent, och det vill också kollegan från vuxenavdelningen, Jens Glademyr.

– Jag jobbar 75 procent nu tills jag har pluggat färdigt i juni, men sen räknar jag med att jobba 100 procent, säger Jens Glademyr.

Han tycker idén är bra, och uppskattar möjligheten till flexibilitet.

– Som förälder är det skönt att veta om något händer att man kan gå ner till 80 procent, säger han.

Catrin Josephson, Jens närmaste chef, påpekar att det också kan vara ett sätt att spara föräldraledighetsdagar.

Socionomer i Håbo kommun har relativt högt löneläge jämfört med många andra.

– Vi ligger 3 000 kronor över Uppsala, säger hon, men tillägger att konkurrensen om socionomer har lett till att personer som jobbat en längre tid har lägre lön än nyanställda.

– Så nästa steg är att se över snedsitsarna och anpassa lönerna, säger hon.

Med arbetstids- och lönesatsningen tillsammans med tipspengen hoppas cheferna att personalsituationen ljusnar, även om den för tillfället ser bra ut, med bara två vakanser för föräldraledigheter.

– Men vi har haft ett halvår med höga kostnader för inhyrd personal och då tenderar även andra kostnader, som försörjningsstöd och placeringskostnader, att öka när det inte finns tid att gå igenom ärenden ordentligt. Teamkänsla och laganda blir också lidande när det saknas kontinuitet, säger Tomas Brandell.

Modellen kommer enligt beräkningar att medföra en merkostnad på 300 000 kronor per år, om det blir som förvaltningen förväntar sig att de flesta väljer att jobba heltid och få 110 procent i lön, men i gengäld slipper man merkostnaden för inhyrd personal.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!