Höga arvoden för kommunchefer får kritik – "Bisarrt"

Håbo kommunstyrelse beräknas få ett underskott på minst 35 miljoner kronor i år. Samtidigt får alliansen kritik för att kommunen betalar ut höga arvoden till tillfälliga chefer.

"Tre konsulter kostar kommunen 650 000 kronor per månad av skattebetalarnas pengar, sedan tillkommer allt som kommunen betalar personerna som slutat. Jag vill att vi påbörjar en rekrytering av kommundirektör snarast", säger Agneta Hägglund (S).

"Tre konsulter kostar kommunen 650 000 kronor per månad av skattebetalarnas pengar, sedan tillkommer allt som kommunen betalar personerna som slutat. Jag vill att vi påbörjar en rekrytering av kommundirektör snarast", säger Agneta Hägglund (S).

Foto: Anders Liljestrand/Arkiv

Håbo2021-11-05 17:00

Både kommundirektören och ekonomichefen i Håbo kommun har just nu höga ersättningar per månad jämfört med fast anställda kommunchefer i landet. Båda har anställts på konsultbasis och nu kommer även kanslichefstjänsten att bli så kallad interim (en tillfällig anställning).

– Situationen i kommunen är helt unik och bisarr. Alliansen har beslutat att kommundirektörstjänsten ska vara interim till efter valet. Jag tycker vi ska sätta stopp för det här nu och tillsammans anställa en kommundirektör med fast lön, säger oppositionsrådet Agneta Hägglund (S).

Kommunstyrelsens ordförande Helene Zeland Bodin (C) försvarar ersättningarna till konsulterna.

– För kommunen bör man betrakta kostnaderna för konsulterna i ett större perspektiv då vi inte betalar arbetsgivaravgifter, särskild löneskatt, avtalade sociala avgifter, sjukersättningar, semesterersättning etcetera, skriver hon bland annat i ett mejlsvar till UNT.

Det var i våras som Håbo kommuns ekonomichef sa upp sig. Uppsägningen var slutet på en svår tid för chefen som behandlades mycket illa av personer i kommunledningen, enligt Agneta Hägglund.

– Han fick 18 månaders lön efter att ha arbetat i kommunen i 30 år, så den summan är inget jag kritiserar. Egentligen skulle han ha kunnat stämma kommunen, men jag förstår att han inte orkade det, säger Hägglund.

Kort därefter sade kommundirektören Mattias Jonsgården upp sig. Under tre år har kommunen haft tre kommundirektörer och många andra tjänstemän har sagt upp sig. För någon vecka sedan valde även kommunens upphandlingschef att sluta.

Efter att Mattias Jonsgården försvann, även han med ett avgångsvederlag, så har Helene Zeland Bodin tagit över posten som kommunstyrelsens ordförande. En del i oppositionen tror att det kommer bli bättre med henne vid rodret, medan andra påpekar att hon som tidigare vice ordförande stått bakom alla beslut som tagits de senaste åren.

Under det senaste mötet med kommunstyrelsen blev den ekonomiska delårsrapporten underkänd. S, Bålstapartiet och SD fick majoritet för att rapporten inte ska godkännas.

– Då de styrande inte har vidtagit några som helst relevanta åtgärder för att få KS budget i balans kan vi inte godkänna delårsrapporten. Att låta bli att genomföra adekvata åtgärder, trots oppositionens påpekanden, borde uppmärksammas av kommunens revisorer i kommande årsredovisning, säger Owe Fröjd (Bålstapartiet) om varför han röstade emot ett godkännande.

undefined
Owe Fröjd (Bålstapartiet) var en av dem som röstade ner den ekonomiska rapporten. "De styrande har inte vidtagit några som helst relevanta åtgärder för att få KS budget i balans", anser han.

På mötet informerade tf kommundirektören även om att det snart troligen kommer att komma in fler konsulter för att stärka kansliet.

– Detta är ju mycket märkligt. Hur kan det komma sig att vi haft ett kommunalråd som med stöd av alliansen och delvis också SD fått åstadkomma alla dessa vakanser. Vi har detaljplaner, översiktsplan med mera som bara har lagts på is, något som också drabbar kommunens entreprenörer både ekonomiskt och utvecklingsmässigt, säger Agneta Hägglund.

SD håller inte med om att nivån på konsultarvodena är problematisk, utan tror att det behövs för att få bra chefer.

– Däremot är det ett stort problem att vi får allt fler konsulter. Om du är konsult får du inte samma känslomässiga kopplingar till kommunen. Vi vill helst att de som arbetar här ska ha en koppling till kommunen, säger oppositionsrådet Michael Rubbestad (SD).

undefined
Michael Rubbestad (SD) håller inte med om att nivån på konsultarvodena är problematisk. "Däremot är det ett stort problem att vi får allt fler konsulter", säger Rubbestad, en av dem som inte godkände alliansens ekonomiska redovisning.

Vad är problemet med att KS går back enligt er?

– Varje år landar vi under budgetmålet på 2 procent. Det är ingen lösning att fylla på med ännu mer pengar. Många interna rutiner och processer behöver ses över istället. Vi vill ha en nollbasbudget och börja om från början för att gå till botten med grundproblemet och få koll på vart pengarna går.

Men på längre sikt tycker även Michael Rubbestad att Håbo ska anställa en kommundirektör som politiker från alla partier har förtroende för, en person som sedan kan börja anställa personal under sig.

– Vi är nära botten nu, så det kan bara bli bättre härifrån och jag tror att vi kan lösa det här om vi sätter oss ner och diskuterar med varandra och vågar tänka nytt.

Agneta Hägglund är inte lika hoppfull.

– Vi kommer nog tyvärr att mista ännu fler medarbetare som inte känner någon arbetsglädje och känner rädsla över allt som hänt. De inhyrda personerna kostar kommunen cirka 650 000kronor per månad av skattebetalarnas pengar. Jag vill att vi påbörjar en rekrytering av kommundirektör snarast.

Chefsarvoden Håbo kommun

Kommundirektören i Håbo får 1 350 kronor per timme. Per månad blir ersättningen 216 000 kr.

Medellönen för Sveriges kommundirektörer ligger på 95 500 kr/månad, inklusive sociala avgifter är medellönen cirka 139 400 kr/månad.

Arvodet till tf ekonomidirektören i Håbo ligger på hela 1 449 kronor per timme och blir på heltid 232 000 kr per månad.

Medellönen för ekonomichefer är 58 000–80 000 plus 46 procent i avgifter, det vill säga totalt cirka 116 800

Källa: Håbo kommun, SCB och SKR

Karta: Håbo kommunhus
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!