Viteshotet gäller den höga radonhalt som uppmättes i Vibyskolans gamla byggnad i oktober. På det nedre planet var medelvärdet 2 431 bequerel (bq) per kubikmeter, trots att gränsvärdet bara är 200 bq. Det högsta uppmätta värdet var hela 8 000 bq. Däremot är luften i gymnastiksalen i samma byggnad godkänd.
Barnen får sin undervisning i baracker som placerats på skolgården, men idrottslektioner, musik och fritids har på grund av platsbrist genomförts i den gamla byggnaden.
Efter de uppmärksammade radonmätningarna startades en långtidsmätning. Det är den som Arbetsmiljöverket nu vill se resultatet ifrån.
”Även om ni har vidtagit kortsiktiga åtgärder som att justera ventilation och begränsa vistelsetid, kan det inte med säkerhet sägas att dessa åtgärder är tillräckliga, eller att det är rätt val av åtgärder, förrän en bedömning utifrån långtidsmätningen är genomförd.. Vi bedömer att det finns brister i er arbetsmiljö” står det bland annat i beslutet.
Håbo kommun åläggs att senast 23 februari redovisa långtidsmätningen, samt att vidta åtgärder om det behövs. Om inte detta sker måste kommunen böta 200 000 kronor.
Stefan Grybb, skolchef i Håbo kommun, säger till UNT att kommunen kommer hinna svara före 23 februari och att de redan har uppfyllt flera krav som Arbetsmiljöverket ställt.
– Arbetsmiljöverket bedömer att tidigare krav om åtgärder som de ställt gällande arbetsmiljön på Vibyskolan har uppfyllts. Åtgärderna handlar bland annat om att ingen får vistas i kapprummet på nedre plan i gamla Vibyskolan där för höga radonvärden har uppmätts, svarar Stefan Grybb.
En annan åtgärd som vidtagits är att ventilationen är påslagen dygnet runt och att luftflödet till andra delar av skolan är blockerat. Fastighetsförvaltningen ska nu också ta reda på vad det kostar att anlägga rör i marken för att leda bort markradon.
Senast 23 februari kommer resultatet från långtidsmätningen att redovisas, enligt Grybb.
– Resultatet av mätningarna avgör sedan om nya åtgärder behöver införas. En bedömning av det kommer också att göras senast 23 februari, säger han.
I framtiden kommer problemen att lösas mer långsiktigt genom att den gamla skolan ska rivas och ersättas av en ny, större skola, ett beslut som UNT rapporterade om i november.
– Lite beroende på behoven framöver tänker vi oss en F-6 skola med 2–3 paralleller, det vill säga cirka 350–550 elever, sa tidigare Carl-Johan Torstenson (M), ordförande för barn- och utbildningsnämnden.