Handlaren Patrik Nygård, som sedan 2013 driver butiken, har länge kämpat med lokalfrågan. De före detta skolpaviljonger som han tidigare hyrde fick inte fortsatt bygglov av kommunen och någon mark som det var tillåtet att bygga ny butik på fanns inte.
Men efter att kommunala Håbohus köpte mark bredvid Slottsskolan så byggs här nu förutom 30 nya hyreslägenheter, även ett hus där livsmedelsbutiken snart ska flytta in. Som grannar i huset får butiken en vårdinrättning och en pizzeria.
Patrik Nygård är nöjd med att butiken blir kvar, men hade hellre byggt en egen lokal.
– Det är inte optimalt, men det är den lösningen som finns. Alternativet skulle vara att det inte blir någon butik alls.
Många Skoklosterbor är tacksamma för att han kämpar vidare. Vissa kallar honom för bygdens hjälte.
– Vi klarar oss inte utan butiken, den gör att vi kan ha en levande landsbygd. Det var ett lyft för Skokloster när vi fick lanthandeln, så jag hoppas att han blir kvar, säger Tobbe Thysell, en av flera kunder som kommer in för att handla enstaka varor eller hämta paket.
Att driva butik på en så liten ort som Skokloster, med totalt cirka 3 000 invånare, är inte alltid helt lätt.
– Nej, det är jättesvårt. Mindre butiker har dyrare inköpspriser och försäljningen går upp och ner, så det är svårt att planera, säger Patrik Nygård.
Flera kunder som kommer in i butiken påpekar att det är viktigt med ett serviceutbud för att bygden ska leva. Och ju fler barnfamiljer som flyttar hit desto större underlag får exempelvis skolan.
– Lanthandeln betyder jättemycket. Varje gång man missat något vill man inte åka fyra mil för att handla. Sedan hoppas vi att nya lanthandeln ska ha ett större sortiment, säger Johan Tunberg, en annan kund.
Några kilometer från Slottsskogen, nere vid Skokloster slott och Mälaren, driver sedan 2021 paret Ida Kimby och Alexander Kitali Skokloster Motorcafé i den anrika bensinmacken som funnits här sedan 1960-talet. Platsen får fortfarande då och då besök av veteranbilsklubbar som ställer ut sina fordon på ängarna vid macken.
Ägarna har i inredningen tagit vara på retromiljön. Här finns nu kafé med utelounge, matservering, bensin, lite livsmedel, gästhamn och husbilsparkering. Verksamheten är nu stängd över vintern, men öppnar till våren igen.
Pandemin har varit en prövning för kaféets ägare eftersom man lever på turism och har förlorat stort på att många event i Skokloster ställts in dessa år. Samtidigt ser paret Kimby-Kitali nu ljust på framtiden för besöksnäringen i Skokloster.
– Pandemin innebar också att många letade nya platser att besöka utomhus. Och det här är ju en optimal plats för en picknick eftersom vi utöver slottet bland annat har både Upplandsleden intill och möjlighet att åka båt hit, säger Alexander Kitali.
De nämner också att fler och fler gjort som dem och flyttat från storstäderna till Skokloster.
– Det är många barnfamiljer som köper eller bygger hus här. Att pendla hit tar inte mycket längre tid än att bo i närförort till Stockholm och sedan har man allt det här mysiga omkring sig när man kommer hem, i stället för att sitta hopträngda i en lägenhet, säger Ida Kimby, som är uppvuxen i trakten.
En annan som flyttat hit är Madeleine Ljunggren.
– Vi bodde tidigare i Sollentuna, men längtade efter att bo på en lugnare plats, säger Madeleine Ljunggren, som inte ångrar flytten.