Miljöavdelningen i Håbo kommun påbörjade arbetet med tillsyn av enskilda avlopp 2012. Under tre år hann inspektörerna gå igenom 300 anläggningar. 150 av dem var bristfälliga och drygt 100 av dem är åtgärdade och godkända i dag.
– Inför 2015 bestämde vi att koncentrera oss på de som inte var åtgärdade inom den tid som vi hade angett och låta fortsatt tillsyn vänta. Det blev en hel del förbud att släppa ut avloppsvatten, säger Marie Eidestedt, miljöchef.
Det återstår cirka 600 enskilda avloppsanläggningar att inspektera. Det är avloppen med vattentoalett som prioriteras eftersom det är dessa som är de främsta miljö- och hälsostörarna.
Jan Eklind är en av de två inspektörer som jobbar med avloppsfrågorna.
– Nu under 2017 ska vi sätta igång med en ny tillsynsomgång. Målet är att inspektera 120 anläggningar i år. Vi gissar att ungefär hälften av de kvarvarande är dåliga, precis som tidigare, säger han.
År 20121-2022 räknar de med att ha gått igenom alla kommunens 900 enskilda anläggningar.
Det allra vanligaste felet är att anläggningen består endast av en trekammarbrunn som är slamavskiljare.
– En sådan anläggning släpper igenom 90-95 procent av föroreningarna. Vi har förståelse för att det är dyrt och krångligt för fastighetsägare men vi måste få stopp på de skadliga utsläppen, säger Jan Eklind.
De alternativ som finns för ytterligare rening är infiltration, markbädd, eller ett minireningsverk om man inte vill ha en sluten tank.
– I den här kommunen med mycket lerjordar är markbädd lämpligare än infiltration, påpekar Marie Eidestedt.
Tillsynen kostar, 2 625 kronor, och det är fastighetsägaren som får betala för den, vilket kan väcka en del irritation. Många anläggningar är gamla, så gamla som 30 år, och har aldrig tidigare haft någon tillsyn.
– Men det blir inte så mycket per år om anläggningen är 30 år och aldrig tidigare inspekterad, framhåller hon.
Livslängden på en enskild anläggning som är rätt gjord är ungefär 20 år men det kan krävas nya åtgärder när lagstiftningen skärps.
Inspektionerna sker områdesvis, och för att öka effektiviteten kommer miljöavdelningen att ge formella förelägganden på bristfälliga anläggningar direkt efter en inspektion. Tidigare informerade man fastighetsägaren om behovet av åtgärder men återkom med formella krav först senare.