"Narkotikaskulder ligger bakom vissa ungdomsrån"

Antalet ungdomsrån har fördubblats i Sverige. Även i Håbo syns trenden. Men till skillnad mot i storstäderna så klaras många rån upp här.

Alexander Wennerqvist kommunpolis i Håbo kommun säger att förebyggande arbete är bra för det mesta, men ibland hjälper det inte.

Alexander Wennerqvist kommunpolis i Håbo kommun säger att förebyggande arbete är bra för det mesta, men ibland hjälper det inte.

Foto: Anders Liljestrand/arkiv

Håbo2022-01-23 19:00

UNT kunde under onsdagen rapportera om en 17-åring som åtalas för att ha tvingat minderåriga att begå knivrån i Bålsta. Rån mot unga under 18 år har i Håbo, liksom i de flesta kommuner som ligger nära storstäder, ökat. Enligt den senaste rapporten från Brå (brottsförebyggande rådet) polisanmäldes i Håbo 14 ungdomsrån åren 2015–2019.

undefined
Gångtunneln mellan Bålsta centrum och järnvägsstationen. Två områden där det begåtts rån.

Det innebär att kommunen finns bland de 50 i landet som hade flest anmälda ungdomsrån i förhållande till folkmängden under 18 år. Ju närmare storstäderna, desto fler är ungdomsrånen. I grannkommunen Upplands-Bro begicks exempelvis 30 ungdomsrån under samma period.

Rånen sker oftast vid köpcentrum, knutpunkter för kollektivtrafik, skolor och idrottsanläggningar. Vanliga byten är telefoner, märkeskläder och hörlurar.

Förklaringen till att många rån klaras upp i Håbo, är att kommunen är ganska liten, enligt Håbos kommunpolis Alexander Wennerqvist.

– Vi är många som har god personkännedom här.

undefined
Alexander Wennerqvist kommunpolis i Håbo kommun säger att förebyggande arbete är bra för det mesta, men ibland hjälper det inte.

Men när de får vaga uppgifter, om rånet skett på sena tider eller platser där folk inte rör sig, så är det svårare att få tag i de skyldiga. I vissa fall kan brott även anmälas som personrån, när det egentligen handlar om annat.

– I vissa fall tyder allt på att det rör sig om narkotikaskulder, men där man behöver ha en ursäkt till sina föräldrar varför man kommer hem utan exempelvis sin dyra jacka. Det har hänt att man då fabricerar ihop en historia som renderar i en anmälan om personrån.

Generellt sett tycker Alexander Wennerqvist att de har god kontakt med de lokala ungdomar som kan vara stökiga ibland.

– De vet oftast var gränserna går. Men saknar man lokal förankring ökar risken för att begå brott. Det gäller inte bara dem som kommer hit med pendeltåget, utan man kan ha hamnat i Håbo på andra sätt.

Ett sätt är att bli placerad här av andra kommuners socialtjänster. 

– Då spelar det mindre roll hur mycket vi förebyggt. Från en dag till en annan kommer det exempelvis hit en ung, men erfaren personrånare. Man har ett förflutet av att anonymt kunna begå brott i större städer.

Enligt Alexander Wennerqvist märker polisen tidigt om dessa ungdomar är på väg åt fel håll.

– Men vi är helt i händerna på andra kommuners socialtjänsters beslut. Och eftersom vi har med människor att göra är det inte svart på vitt. Bedömningar behöver göras under en tid. Ibland blir det en förbättring och ibland inte.

Karta: Bålsta centrum
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!