– Hej, hej! Har ni hund?
Undersköterska Magda Denvell Boman och läkare Jakob Dahlén kliver in i hallen hos dagens första patient. Sedan ett par veckor tillbaka driver vårdcentralen BålstaDoktorn en verksamhet som de kallar HemDoktorn. Personer som har svårt att ta sig till vårdcentralen – exempelvis barnfamiljer, äldre och personer med funktionsnedsättningar – kan nu få hembesök i stället.
Verksamheten har tagits emot med öppna armar av patienterna. Sjuksköterskor och läkare prioriterar efter telefonrådgivning dem med störst behov. Och behovet av vård är stort i Håbo, där orterna Bålsta och Skokloster ständigt växer.
Men det finns bara två vårdcentraler i Bålsta. Utöver BålstaDoktorn, som drivs av Praktikertjänst, driver även Familjeläkarna en vårdcentral i centralorten.
– Tanken är att det här ska vara ett komplement till verksamheten på vårdcentralen och att det är våra egna patienter som ska få ta del av vården. Listningen av patienter ökar hela tiden och vi bygger nu om för att få fler läkarrum. Även i Skokloster är det ganska stor inflyttning. Vid årsskiftet kommer vi öppna en vårdcentral till där, berättar läkare Jill Boman.
Är hembesöken en avlastning för vårdcentralen?
– Ja, det blir det också. En annan fördel är att färre patienter med infektioner sitter i väntrummet och smittar andra.
Ute på fältet är det dags för HemDoktor-teamets andra besök för dagen. Magda Denvell Boman och Jakob Dahlén hoppar ur bilen utanför en villa. De drar fram varsitt plastförkläde ur bakluckan och sätter på sig sko- och munskydd innan de knackar på.
Här inne bor Lovenia, 7 månader, som har haft feber i flera dagar. Hon sitter i sin mammas knä och tittar storögt på Magda som vinkar och skapar kontakt med barnet under tiden Jakob pratar med mamma Louise Bergman. Sedan undersöker de Lovenia som är lugn hela tiden.
Louise Bergman är nöjd efter besöket.
– Det är jättebra att de kan göra hembesök, eftersom jag inte har något körkort. Men det var också väldigt smidigt för Lovenia att få vara i sin hemmiljö när de undersökte henne, tycker Louise Bergman.
Jakob Dahlén håller med om att hemmiljön kan göra patienterna lugnare samtidigt som det är lättare för personalen att få bra kontakt med sina patienter.
– Det är viktigt för att även kunna förebygga sjukdomar. Samtidigt känns det som en fin service att vi kan göra det här. Det känns meningsfullt och är kul att kunna variera sin vardag.
Vissa patientbesök är av engångskaraktär men vissa bokas in av läkarna.
– Tanken är att gamla och sjuka ska få hembesök av sin egen doktor, eftersom det är viktigt med kontinuitet. Det här arbetssättet känns rätt i tiden, att vi kan erbjuda det folk behöver, speciellt med tanke på att vi har en åldrande befolkning, säger Jakob Dahlén.
Även Magda Denvell Boman stortrivs. Hon och undersköterska Gunilla Hansson åker ibland ut själva, ibland tillsammans med någon av läkarna och ibland med en sjuksköterska.
– Det är ett jättekul jobb, framför allt eftersom det uppskattas så mycket av patienterna.
I framtiden kan det bli möjligt med fler hembesök även för barnmorskor och fysioterapeuter.
– Ja, vi har fått så mycket positiv respons. I förra veckan var det exempelvis en fyrabarnspappa som var tacksam över att han slapp ta med sig alla barn till vårdcentralen, när ett av barnen fått en infektion, säger Jill Boman.