När Bålstatillägget togs bort hamnade en grupp elever mellan stolarna när det gäller lokala bussresor i Håbo kommun.
Kommunen ger sedan några år ut ett SL-kort att användas i undervisningen till alla sina gymnasieelever, oavsett om de går på det egna Fridegårdsgymnasiet eller i gymnasieskolor i Stockholms län.
Eftersom det tidigare ingick ett Bålstatillägg i SL-kortet kunde det användas av alla elever även på de lokala bussarna.
Alla elever får fortfarande SL-kortet men det gäller ju inte längre hos UL. Därför får alla gymnasieelever med längre skolväg än sex kilometer även ett UL-kort.
Enligt kommunens gällande regler för reseersättning till gymnasieelever omfattas enbart de med längre skolväg än sex kilometer. Alla andra, det vill säga de som går på Fridegårdsgymnasiet, får stå för sina lokala bussresor själva.
De hamnar därmed i kläm i regelverket.
– Ja, så kan man se det. Men man ska komma ihåg att beslutet är fattat i en annan tid. Nu har Bålstatillägget upphört och det är möjligt att det måste till nya beslut, säger Hans Elmehed, chef för barn- och utbildningsförvaltningen.
Flera föräldrar har framfört synpunkter om detta på Facebook.
– Det är en försämring för de elever som reser med UL som tidigare inte behövde betala. Mest logiskt vore ju att eleverna fick UL-kort och inte SL-kort. Eleverna gör i snitt tre resor med skolan till Stockholm, skriver en av dem.
SL:s terminskort gäller mellan 04.30 och 19.00 på vardagar. UL-kortet är laddat på samma access-kort, men alla bussar har inte utrustning för att läsa av det. Därför måste eleverna skaffa ett särskilt kortkvitto som de ska ha med sig och visa upp vid behov.
– På grund av den korta handläggningstiden beslutades inför vårterminen att samtliga elever med rätt till reseersättning som reste inom Stockholm och Uppsala län skulle få ett SL/UL-kort under vårterminen. UL/SL kortet är det kort som bäst motsvarar det tidigare SL-kortet med Bålstatillägg eftersom det gäller både i Stockholms- och Uppsala län. Kortet är dock nästan dubbelt så dyrt som det tidigare terminskortet och det är UL-delen av kortet som står för den ökade kostnaden, förklarar Cajsa Melander på barn- och utbildningskontoret.
Lennart Carlsson (M), ordförande i barn- och utbildningsnämnden, konstaterar att det skulle bli mycket kostsamt för kommunen att förse också de berörda eleverna med UL-kort.
– Det finns ju inga terminskort för lokala resor utan bara kort som gäller för hela länet, säger han.