På enkäten, som genomfördes under våren, fick alla grundskoleelever i årskurs 3-9 svara. Dessutom fick vårdnadshavare till barn från förskoleklass till nionde klass svara på frågor om hur de upplever sina barns skolgång.
Resultatet visar att en majoritet av elever och vårdnadshavare, cirka 83 respektive 88 procent, upplever att grundskolan i Håbo är en trygg plats.
– Det är glädjande att vi nått ut till den absoluta majoriteten, men som arbetande med skolfrågor är man aldrig nöjd. Det finns fortfarande de som upplever skolan som en otrygg plats, och nu gäller det att hitta dem och införa åtgärder som bättrar på situationen ytterligare, menar Lennart Eriksson, utvecklingsledare på Håbo kommun.
Svarsfrekvensen i enkäten har varit bättre än på flera år. När det gäller eleverna så har alla som varit på plats vid tillfället svarat. Dock har det varit svårare med vårdnadshavarna.
– Vi har märkt det även tidigare år – vårdnadshavarna är svårare att nå med enkäterna. Det är därför som vi till i år verkligen försöker publicera resultaten och återkoppla på ett annat sätt. Det är också fler som svarat i år, även om en statistiker skulle säga att det är alldeles för få, säger Eriksson.
Även om mycket av resultatet från enkäten pekar i positiv riktning, så finns det ändå områden som behöver förbättras – utöver föräldrarnas svarsfrekvens. Ett sådant är hur eleverna i grundskolan upplever sin studiemiljö.
På frågan om studiemiljön upplevs som lugn har omkring 45 procent av eleverna svarat att det ”stämmer mindre bra” eller ”stämmer inte alls”. Ett problem, menar Lennart Eriksson.
– Det ger oss ju en signal om att det här är ett område vi måste jobba med. Just nu handlar det mycket om att skapa miljöer och en klassrumsutformning som underlättar att alla elever kan vara med, säger han och fortsätter:
– Sedan är det här med studiero något som är lite daterat – det har fått en ny innebörd idag. Det är inte längre den klassiska disciplinen som ska till, där eleverna ska sitta stilla och vara knäpptysta. Vi försöker istället jobba mot det vi kallar studiefokus, där det tillåts visst sorl i klassrummet, men det ska handla om studierna och inte något oväsentligt.
I undersökningen framkommer också att eleverna upplever relationerna med sina lärare som god.
– Det är verkligen värt att lyfta fram. Mycket av problemen gällande exempelvis studiemiljön bottnar i att läraren har goda relationer med eleverna och att det skapas bra samtal. Så det här visar att förutsättningar finns för att bli ännu bättre inom vissa andra områden.