Den kommunala Vibyskolan, en av de minsta i Bålsta, är populär hos många föräldrar och barn. Men sedan två år har skolans 177 elever med personal inte tillåtits vara i sina ordinarie lokaler. Hela byggnaden, utom idrottssalen, är utdömd på grund av mögelskador. Och nu är även idrottssalen stängd på grund av för höga radonhalter, som UNT rapporterade om under fredagen.
Tidigare i veckan träffade UNT på några lärare och barn på gården framför de moduler som skolan använder som tillfälliga lokaler.
– Det brinner i knutarna nu att få till en större skola. En snabb lösning vore om de river den dåliga delen och får till fler baracker där, säger David Haugkrantz, musiklärare och fritidsledare.
Andra säger att de har väntat länge på att politikerna ska fatta ett beslut.
– Det jobbigaste är ovissheten, att inte kunna ha framförhållning i planeringen. Det är väldigt trångt i klassrummen nu, säger en person.
Och för varje år blir elevantalet större. Därför behövs både en ny utbyggd skola samt en större förskola och ett gemensamt kök. I måndags tog fullmäktige ånyo beslut om detaljplanen. Nya skolan ska kunna byggas i två våningar till att börja med och ta emot tre klasser per årskurs i skolåren F till 6. Vid behov ska den nya byggnaden kunna rymma 630 barn och byggas på med en tredje våning.
Redan 2016 skickade kommunen ut det första förslaget för en ny Vibyskola. Men detaljplanen innehöll delar som de närboende protesterade emot. Efter det har ett mindre parkområde och en del av skolfastigheten närmast Prästgårdsvägen tagits bort från planen. Hämtning-lämning till skolan kommer att ske från Kalmarleden där också parkeringen för personal och föräldrar ska förbättras.
Men det finns fortfarande inget datum för när en ny skola ska byggas i Viby. Beskeden om vad som ska hända med kommunernas skolor är få.
– Detaljplanen handlar om vad som får byggas på marken. Det är en grund för att kunna fatta ett beslut. Men det är fortfarande på ett ganska tidigt stadium när det gäller ett slutligt beslut om Vibyskolans framtid. En förstudie för Vibyskolan och Västerängsskolan är presenterad för barn- och utbildningsnämnden, svarar Ewa Johansson, verksamhetschef på barn- och utbildningsförvaltningen.
I en tidigare artikel om att friskolekoncernen Raoul Wallenberg vill bygga en stor skola i Knarrbacken sa förra kommunalrådet att både Vibyskolan och den stora skolan kommer att behövas framöver.