Rester från sopor återvinns och blir halkbekämpning

Nu ska aska från sopförbränning återvinnas. Om allt går som det ska kommer restprodukter från våra sopor att bli halkbekämpning nästa vinter.

Anna Darpe säger att Håbo kommun följer utvecklingen med spänning och att de hoppas kunna använda resterna från askan, som vägsalt på Håbos gator framöver.

Anna Darpe säger att Håbo kommun följer utvecklingen med spänning och att de hoppas kunna använda resterna från askan, som vägsalt på Håbos gator framöver.

Foto: Pressbild

Håbo2022-05-02 06:56

Det är Sigtuna, Håbo och Upplands-Bro kommuner som gett E.ON i uppdrag att återvinna den flygaska som uppstår vid avfallsförbränningen i Högbytorp.

Avfallet från de tre kommunerna bränns för att producera kraftvärme. Men när rökgaser renas så bildas flygaska, med höga halter av tungmetaller och klorider.

Samtidigt innehåller flygaska stora mängder värdefulla råvaror. Det är saltet i askan som nu kommer att återvinnas samtidigt som miljögifter ska tas bort.

– Vi är stolta över att vara en av de första kommuner som ser till att flygaskan återvinns. Att askan i stället för en miljöbelastning nu blir en resurs, till exempel vägsalt, säger Winand Hendriks, avfallschef på Sigtuna vatten & renhållning.

Just nu bygger Ragn-Sells en anläggning för återvinning av flygaska i Högbytorp. Anläggningen ska tas i drift efter sommaren och kommer att kunna behandla upp till 150 000 ton flygaska per år.

– Håbo kommun letar hela tiden efter nya lösningar som minskar vårt avtryck på miljö och klimat. Genom att återvinna flygaskan bidrar vi till att råvaror används om och om igen, säger Anna Darpe, avfallschef i Håbo kommun. 

Saltet som utvinns från askan, från våra egna sopor, kommer alltså att strös ut på gatorna i Håbo, Sigtuna och Upplands-Bro framöver.

När kan vi se det första saltet på gatorna?

– Teoretiskt är det möjligt redan vintern 2022-2023, men upphandlingar tar tid och jag vågar inte lova det, säger Winand Hendriks.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!