Äldre kvinna blåst på 100 000 kronor

En kvinna i 75-årsåldern ska ha lurats på över 100 000 kronor under fredagen. Detta efter att en bedragare ringt upp henne och påstått sig vara en teleoperatör.

23 augusti 2019 20:36

Enligt polisen ska det hela ha skett vid lunchtid under fredagen. Den äldre kvinnan som är bosatt i Håbo kommun ska ha fått ett telefonsamtal av en person som påstått sig komma från ett telefonbolag. Personen ska ha sagt till kvinnan att hon hade en hel del outnyttjade rabatter och att kvinnan var tvungen att logga in på sin bank via sin bankdosa för att kunna ta del av dessa.

Efter samtalet upptäckte kvinnan att över 100 000 kronor ska ha dragits från hennes konto. Polisen har i nuläget ingen misstänkt. En anmälan om bedrägeri kommer att upprättas.

Så skyddar du dig!

Här är polisens bästa tips:

Prata gärna med äldre släktingar och vänner om hur man skydda sig mot falska telefonsamtal.

Lämna aldrig ut kortuppgifter, koder eller andra känsliga uppgifter till någon. Kortuppgifter och koder är nycklar till pengar.

Använd aldrig bankdosa eller bank-id på uppmaning av någon som kontaktar dig. Ingen seriös aktör skulle be om det per telefon.

Skaffa gärna en nummerpresentation till din telefon och var kritisk om någon ringer och utger sig för att vara en släkting eller en avlägsen bekant som vill låna pengar.

Om någon du inte känner ringer och du blir osäker, lägg på luren eller be att få ringa tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på. Det gäller oavsett om personen säger sig vara en nära släkting eller från banken, ett företag eller en myndighet.

Lita inte på den som kontaktar dig bara för att den har personliga uppgifter om dig. Bedragare kan hitta information på nätet för att lura dig.

Om du drabbas av eller misstänker bedrägeri, kontakta din bank omgående och polisanmäl alltid.

Källa: Polisen region mitt

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Martina Lindvall