Att bara tre personer kom, Håkan Nihlman och Thommy Åkerberg från naturskyddsföreningen och en herre som föredrog att vara anonym, var en liten besvikelse men ändå inte helt oväntat:
– När det är så varmt som i dag föredrar nog många att åka till stranden, säger Håkan Nihlman i en kort paus i arbetet.
Inledningen på återställandet av den lilla ängen där Upplandsleden går förbi inte långt från Häggeby kyrka var en vandring 2011 på De vilda blommornas dag. Thommy Åkerberg ledde vandringen förbi ängen som då till stor del var täckt av kraftig sly och högt gräs, men i kanten av den växte backsippor.
– Det är karaktärsväxten här, och det då lilla beståndet har utökats under de år som vi arbetat med röjning och slåtter här, säger Thommy Åkerberg.
Sommaren 2012 började röjningen med markägarens tillstånd, och sedan har det fortsatt. Nu har vandrare på Upplandsleden en liten äng att se ut över och en informationsskylt om ängens betydelse i odlingslandskap har satts upp invid stigen.
De tre herrarna turades om med liar och krattor, och gräs och oönskade blommor föll i om inte snörräta strängar så i varje fall relativt ordnade former. Men runt prästkragarna som lyste vita här och där i det höga gräset användes liarna med stor försiktighet, det är blommor man vill ha kvar.
På söndagen upptäcktes också ett nytillskott i floran, några ängsklockor nära skogskanten:
– Det är en rar blomma här, jag hoppas den trivs och sprider sig, säger Thommy Åkerberg.