Vakant anhörigkonsulent oroar

Anhörigkonsulenten i Håbo tas bort. Detta oroar och retar upp medlemmar i Anhörigföreningen i kommunen.

Gun-Britt Renefalk och Ann-Christin Borneteg är oroade över att anhörigkonsulenten vakanssätts 2019.

Gun-Britt Renefalk och Ann-Christin Borneteg är oroade över att anhörigkonsulenten vakanssätts 2019.

Foto: Anders JS Nilsson

Håbo kommun2018-12-21 06:00

Bålsta

– Vi är oroliga att den inte kommer tillsättas överhuvudtaget, säger Gun-Britt Renefalk, styrelseledamot i Anhörigföreningen i Håbo kommun.

Den nuvarande anhörigkonsulenten i Håbo kommun avslutar inom kort sin anställning. Tjänstepositionen har funnits sedan 2007, nu kommer ingen ersättare att tillsätts. Vård- och omsorgsnämnden har beslutat att vakantsätta positionen under 2019. Detta besparar kommunen 420 000 kronor när nämnden måste spara in 6,4 miljoner kronor för att få sin budget i balans under 2019.

Anhörigkonsulenten ger stöd och information till personer som vårdar och tar hand om en anhörig.

– Om anhörigkonsulenten inte tillsätts kan man undra vad som kommer hända med Anhörigcenter? Där är konsulenten basen för att verksamheten ska fungera, säger Ann-Christin Borneteg, medlem i Anhörigföreningen.

Lisbeth Bolin (C), ordförande i vård- och omsorgsnämnden i Håbo kommun, dementerar detta påstående.

– Så är det inte. Anhörigcenter är en plats där föreningarna får ha sina möten och verksamhet. Där finns även demensteamet och äldreombudsmannen, det finns inga planer på att lägga ner centret. Jag vet att de har varit oroliga över detta, men några sådana planer har jag inte sett, säger Lisbeth Bolin.

Gun-Britt och Ann-Christin är kritiska till att det måste sparas in pengar inom vård- och omsorgsnämnden, men att kommunen samtidigt har ekonomiska resurser till att tillsätta ett nytt oppositionsråd.

– Man har pengar att ekonomiskt utöka kommunalrådsposterna, men inte att behålla konsulenten. Jag undrar vem som gör mest nytta för kommunen, säger Gun-Britt Renefalk.

Lisbeth Bolin säger att anhörigkonsulenten vakanssätts av andra anledningar än av ekonomiska orsaker.

– Vi har haft diskussioner med socialförvaltningen hur vi ska ge det bästa stödet till anhöriga. De anhöriga kommer ofta i kontakt med demensteamet eller konsulenten via biståndshandläggare och Anhörigföreningen. Då är tanken att man ska ge ett bättre stöd redan där. När konsulenten går i pension, vill förvaltningen göra en översyn över hur man på bästa sätt stödjer anhöriga på flera punkter, innan man anställer någon ny, säger hon.

Medlemmarna i Anhörigföreningen är även upprörda över att det införs nya färdtjänstregler som de inte får reda på. Lisbeth Bolin bekräftar att det finns diskussioner att införa ett tak på antalet färdtjänstresor per år men att inget formellt beslut har fattats, detta sker senare i januari 2019.

Anhörigkonsulenten

Kontaktar man anhörigkonsulenten i Håbo kommunen kan man få information om vilket stöd kommunen kan erbjuda. Det kan även gälla råd och stöd i olika anhörigfrågor men går även att samtala om funderingar och tankar kring anhöriga livssituationer. Det finns även att träffa andra anhöriga utbyta erfarenheter.

När konsulenten vakantsätts sparar Håbo kommun in 420 000 kronor, när Vård- och omsorgsnämnden behöver spara in 6,4 miljoner under 2019, detta trots ett budgettillskott på 29,4 miljoner.

Håbo kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!