Håbo
Inspektionen genomfördes i oktober 2016, då Länsstyrelsen granskade 41 olika akter. Länsstyrelsen fann efter granskningen anledning att rikta kritik mot överförmyndarnämnden gällande ett flertal punkter, bland annat saknad redovisning, långa handläggningstider vig anordnande av godmanskap för ensamkommande barn och icke överlämnade redovisningshandlingar.
– Kritiken är helt klart befogad. Det har varit en personalbrist och vi har haft jättesvårt att hitta kompetent personal till förvaltningen som vet hur saker ska hanteras. Det har varit på för lösa boliner, säger överförmyndarnämndens ordförande Marie Nordberg (MP).
Det är inte första gången överförmyndarnämnden i Håbo mött kritik. I inspektioner gjorda 2013, 2014 och 2015 påpekas det faktum att nämnden inte överlämnat redovisningshandlingar till ny ställföreträdare eller god man vid byte. Vid inspektionen för 2016 konstaterar Länsstyrelsen att problemet kvarstår och att rutinerna inte ändrats.
Speciellt en punkt i Länsstyrelsens rapport sticker ut. Det gäller allvarlig kritik riktad mot ett bristfälligt beslut om entledigande av en god man. Allvarlig kritik är den är den strängaste formen av kritik, och ska normalt sett följas upp ytterligare.
I det här fallet ska nämnden under 2015 ha entledigat en god man som själv begärt sig entledigad, utan att samtidigt förordna en ny god man. Enligt föräldrabalken ska den gode mannen kvarstå tills dess att en ny god man utsetts, vilket inte skett i detta fall. För att en god man ska entledigas utan ersättare krävs särskilda anledningar och ett beslut i tingsrätten. Detta beslut har dock överförmyndarnämnden själva fattat.
– Första reaktionen när jag läste var att ”hoppsan, var det så illa?”. Det har uppenbarligen saknats rutiner i det fallet, säger Marie Nordberg.
Varför har inga rutiner funnits på plats?
– Det vill eller kan jag inte gå in på i detalj, men det jag kan säga är att det varit personalbrist och svårigheter att hitta kompetent personal.
Sedan den 1 januari 2017 har överförmyndarnämnden ett gemensamt kansli med överförmyndarnämnden i Uppsala län, vilket Marie Nordberg tror kommer att vara bra.
– De har en helt annan kompetens och bättre personalförutsättningar.
Vad är det som säger att problemen inte fortsätter där?
– Det har jag väldigt svårt att tänka mig att de skulle göra. De är väldigt professionella och det känns väldigt tryggt.