Naturnära skola fortsätter växa

På fem år har Raoul Wallenberg-skolan i Skokloster växt från cirka 60 till drygt 100 elever.

Sabina Låhdö har tagit över skolrestaurangen. Hon berättar att hon ska testa nyheter med mellis  tillsammans med barnen på fritids.

Sabina Låhdö har tagit över skolrestaurangen. Hon berättar att hon ska testa nyheter med mellis tillsammans med barnen på fritids.

Foto: Anders Liljestrand

Håbo kommun2019-08-17 12:00

Ingela Svanberg Walker, ny rektor sedan januari i år, ser fram emot sin första läsårsstart.

– Vi har väldigt fina lokaler och fantastiska möjligheter att vara ute. Nu till hösten har också skolgården rustats upp, med bland annat en asfalterad yta, säger hon.

Tre större hus på Abbotvägen, tidigare bostadsfastigheter, utgör idag Raoul Wallenberg-förskolan med 60 barn fördelat på fyra avdelningar, ett hus med årskurs 1-3, administrativa lokaler och fritids samt det tredje med årskurs 4-6 och skolrestaurangen.

Det var 2014 som den stiftelsedrivna MIU-skolan i Idealbyn upphörde. Den nya ägaren, International Swedish School AB, öppnade sin tredje grundskola och strax efter också förskolan.

Vad kännetecknar den här skolan?

– Vi jobbar väldigt mycket efter de fyra ledorden, mod, ärlighet, medkänsla och handlingskraft, säger Ingela Svanberg Walker och menar att det ska genomsyra hela skolans verksamhet.

Skolan är jämnstor med den kommunala Slottsskolan, en och en halv kilometer bort. Går man på Raoul Wallenberg får man vänja sig vid att promenera eftersom man hyr lokaler av Håbo kommun.

– Vi har idrott och flera övningsämnen borta på Slottsskolan, säger hon.

Ungefär hälften av de 15 i personalgruppen jobbar på hemmaplan, till exempel Marlene Lindberg som förbereder sig för att ta emot sin årskurs 2-klass.

– Jag har tre barn här också, från förskolan och uppåt.

Sabina Låhdö har precis tagit över jobbet i skolrestaurangen och berättar att hon har många idéer som hon vill förverkliga med fritids- och skolbarnen.

– Maten lagas i RWS gemensamma kök i Järva, säger hon.

Många som bor i Håbo och Enköping har långa pendlingstider till arbetet, vilket gör att vistelsetiden i skola, förskola och fritids kan vara över 40 timmar i veckan.

– Här öppnar vi vårt fritids redan klockan sex på morgonen. Det har jag inte varit med om på tidigare skolor jag arbetat på, i Stockholm och Järfälla, säger Ingela Svanberg Walker.

I gengäld berättar hon att frukostbuffén är en höjdare i skolan.

– Det kan vara 20 eller fler barn på morgonen och vi har jättemysigt här, säger hon och visar in i fritdslokalerna.

Hur är samarbetet med andra skolor?

– Vi har inget mer utvecklat samarbete med Slottsskolan, än att vi hyr lokaler. Men jag är öppen för att samarbeta, absolut. Jag tänker också att det är bra att det finns en valmöjlighet med två skolor för dem som bor här. Vi har även enstaka elever från Upplands-Bro och från Bålsta, säger hon.

Ingela Svanberg Walker berättar däremot om det utvecklade nätverket inom Raoul Wallenberg-skolorna.

– Det är bra input för lärare med digitala ämneskonferenser och vårt sätt att arbeta i team över flera skolor är en bra metod. Vi skolledare träffas också varje månad, säger hon.

Raoul Wallenberg-skolorna har ett uttalat mål att erbjuda hela utbildningstrappan, från förskola till gymnasium. Det är inte aktuellt med en utökning i Skokloster, men kanske på sikt i Håbo.

– Vi vill fortsätta att växa. I våra lokaler här finns det plats för ett 20-tal elever till, säger hon.

Men högst på önskelistan står en lärare i årskurs 4, där pågår fortfarande rekrytering.

0171-414635

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!