Om fyra dagar för exakt 350 år sedan grundade alltså Peder Printz vallonbruket Gysinge. Vid den tiden tillverkades här krigsmaterial, gevär och granater. Pelle Svensson har kopian av det inplastade privilegiebrevet väl synligt på ett ställ på disken i Gysinge brukshandel. Han driver brukshandeln tillsammans med Maud Norell. Originalet av privilegiebrevet förvaras på Stockholms stadsarkiv.
– Gysinge var ett av de största och förnämsta vallonbruket för sin tid. Vallonsmidet infördes i slutet av det århundradet. Den miljö med byggnader vi ser i dag är främst från 1700- och 1800-talen. Gysinge är i dag ett av landets bäst bevarade vallonbruksmiljöer, säger Pelle Svensson som på kort tid har fått ett alldeles speciellt förhållande till Gysinge.
Han har bara bott här i ett par år, men är redan väl insatt i brukets historia, delägare i brukshandeln, vandrarhemmet och uppställningsplatser för husbilar, samt engagerad i det lokala föreningslivet som ordförande i både föreningen Vi i Gysinge och Österfärnebo IF. Innan han kom till Gysinge var han kommunalråd i Haninge kommun.
– Det var tack vare min sambo Jenny som jobbade åt Naturskyddsföreningen som vi kom hit. Hon var involverad i projektet om vitryggig hackspett. När Maud som bott här sedan 1990-talet, sålde sitt hus på Mattön, fick vi möjlighet att köpa det. Maud flyttade till huset tvärs över gatan till brukshandeln, säger Pelle medan Maud tar emot dagens gäster till det sykafé som samlas här varje onsdag.
350-årsjubiléet firas ordentligt med en rad aktiviteter. Nu på söndag blir det födelsedagskalas på Café Udden med föreläsning om Gysinge, kaffe och födelsedagstårta.
Hur mår Gysinge bruk i dag?
– Ganska bra. Bruksmiljön är välbevarad med Krokiga smedjan, herrgården och parken, bruksbostäderna och de gamla järnvägsbroarna. Vi har Café Udden, Naturum, Centrum för Byggnadsvård, Brandbils museet, PRO:s folkhögskola som har verksamhet året runt, det fina orangeriet som är folkhögskolans restaurang men lunchöppet för allmänheten, de strömmande, fiskrika Gysingeforsarna och nationalparken. Tyvärr har värdshuset och hantverksbutiken stängt igen, säger Pelle Svensson som är glad över att brukshandeln sedan i höstas är servicepunkt.
Som servicepunkt fungerar Brukshandeln genom ett avtal med Sandvikens kommun som den naturliga mötesplatsen i tätorten. Här finns turistinformation, fikahörna, internetservice, apoteks- och paketombud, och livsmedel. Butiken ger nostalgi och här finns också presenter och mathantverk.
Vilka rester finns bevarade från den tid då bruket grundades på 1600-talet?
– Rester från den äldre masugnen och fundamenten av sågen, kvarnen och broar. Tyvärr är flera av de gamla smedjorna borta, säger Pelle Svensson som önskar att Sandvikens kommun pushar mer för bruket i sin marknadsföring och vägskyltning så att ännu fler besökare hittar hit.