Osäkert andraval väntar i gymnasieantagningen

63 elever har sökt de utbildningar som kommunen nu beslutat lägga ned. Flera friskolor räknar nu med ett ökat söktryck i den andra ansökningsomgången.

Bolandsskolan, elevmöte.

Bolandsskolan, elevmöte.

Foto: Fanni Olin Dahl

Gymnasiet2015-04-15 06:02

– Vi hoppas absolut att vi ska få fler sökande nu. Vi är ganska små och okända och hoppas få synas lite mer nu, säger Anna Granlund, rektor på Hagströmska gymnasiet i Uppsala.

Hagströmska är en av de skolor som erbjuder stylistutbildning, en utbildning som nu läggs ner i kommunal regi. Anna Granlund tror att man på Hagströmska skulle kunna dubblera antalet platser på sin stylistutbildning, och undervisa två klasser i stället för en, om de får tillräckligt många sökande.

Inför hösten har åtta stycken sökt stylistutbildningen vid Fyrisskolan i den första ansökningsomgången. Det är hälften så många som i fjolårets antagning. Hagströmska har 13 sökande och Realgymnasiet 18 sökande till sina stylistutbildningar. På många av de praktiska utbildningarna brukar antalet sökande öka i den andra omgången, som genomförs i maj. Det gör det svårt att förutspå höstens antagning, och risken är att den andra ansökningsomgången, som genomförs i maj, blir osäkrare än vanligt för dem som planerar höstens utbildningsplatser.

På Realgymnasiet säger man att möjligheterna är små att öka antalet platser inför hösten.

– Vi letar lokaler, men det är fullt i dag, säger Joel Axberg, rektor på Realgymnasiet.

På frisörprogrammet är det oklart om Grillska kan ta hand om eventuella sökande som i första hand tänkt sig att gå utbildningen på den kommunala Fyrisskolan. Antalet frisörsstolar begränsar antalet elever.

– Vi får diskutera det med vår huvudman om vi får många sökande, säger Omar Hijazi, rektor på Grillska gymnasiet.

Också skolor som erbjuder utbildningar som nu flyttar från Bolandsgymnasiet förbereder sig på att ta emot fler elever.

– Det är klart att för oss är det positivt. Vi öppnar upp så många platser vi bara kan nu, säger Sanna Jordeby, rektor på Praktiska gymnasiet i Uppsala.

Hon säger att det är främst på fordonsprogrammet man nu ser över om man kan ta emot fler elever till hösten. Just de inriktningarna som läggs ner i kommunal regi har man inte på Praktiska gymnasiet, men Sanna Jordeby tror att det kan finnas många som vill gå sin utbildning inne i stan.

Björn Wallqvist, rektor på Yrkesplugget, är lite mer försiktig i sina prognoser. Här är det främst på transportprogrammet, som läggs ner på Boland, som väntar sig ett ökat söktryck.

– Skälet till att Uppsala kommun väljer att lägga ner beror på att söktrycket till yrkesutbildningarna varit svagt och fortsätter att vara svagt. Det är bekymmersamt för oss också, säger Björn Wallqvist.

Han säger att nedläggningsbeslutet i grunden är tråkigt.

– Uppsala som stad och region blir fattigare på utbildningar. Sveriges fjärde största stad borde kunna hålla det här utbildningsutbudet vid liv. Samtidigt förstår jag de ekonomiska realiteterna i det beslut som Caroline Andersson har varit tvungen att fatta, säger han.

Flygteknikutbildningen, som Bolandsgymnasiet bedrivit på Arlanda, finns inte som alternativ i Uppsala. Det är en utbildning med riksintag som regleras av Transportstyrelsen. Det närmaste alternativet finns i Västerås på Edströmska gymnasiet. Och de har inte någon möjlighet att utöka sina platser när utbildningen försvinner från Bolandsgymnasiet.

Så många har sökt 261 berörs av beslutet

Här är en genomgång av antalet sökande i den första omgången till de utbildningar som läggs ner: Flygteknikutbildning, Boland: 20 sökande. Frisörprogrammet, Fyrisskolan: 12. Stylistprogrammet, Fyrisskolan: 8. Estetisk – dans, GUC: 5. Estetisk – teater: 6. Estetisk – foto: 1. De inriktningar på bygg- respektive transportprogrammet som läggs ner väljer man under det första året. 20 sökande har angett transport som önskemål på fordonsprogrammet och 10 har önskat anläggningsmaskinförare på byggprogrammet, vilket är ungefär lika många som ur årets kull på första årskursen..

Övriga sökande till Bolandsgymnasiets program, som flyttar till Jälla, är 105 stycken. 93 har sökt de program på GUC som flyttar till Lundellska skolan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om