Eleverna om att vara tillbaka: "Skönt att få rutiner"

På måndagen var eleverna på Lundellska skolan i Uppsala åter tillbaka i klassrummen, efter en tids undervisning på distans. "Det känns härligt att gå upp på morgonen och hoppa ur pyjamasen", säger Maja Park, som går inriktningen vård och omsorg.

Nicole Zenkelt, Jennifer Laakso och Maja Park som går inriktningen vård och omsorg på Lundellska skolan tycker att man blir mer fokuserad och disciplinerad av att ha platsundervisning.

Nicole Zenkelt, Jennifer Laakso och Maja Park som går inriktningen vård och omsorg på Lundellska skolan tycker att man blir mer fokuserad och disciplinerad av att ha platsundervisning.

Foto: Sofia Nahringbauer

Gymnasieskola2021-01-26 16:51

I torsdags gick Folkhälsomyndigheten ut med nya rekommendationer som gäller gymnasieskolorna i Sverige. Folkhälsomyndighetens besked var att undervisningen på gymnasieskolorna ska bedrivas i kombination med distans- och platsundervisning från 25 januari till 1 april.

På Lundellska skolan i Uppsala är tvåorna och treorna tillbaka på måndagen, men ettorna har fortsatt distansundervisning. Rotationssystemet kommer vara att en årskurs i taget har distansundervisning – och var tredje vecka byter man. 

– Det känns positivt att vara tillbaka för att vi kan fråga lärarna på plats. Det enda negativa är att gå upp tidigt på morgonen, men det är skönt att få rutiner och en mening med dagen, säger Gaby Stråle, som pluggar samhällsvetenskap och beteende.

undefined
"För mig har det funkat bra med distans men man tappar motivationen till slut", säger Erika Lantzén som pluggar naturvetenskap.

Många av eleverna håller med om att det är en positiv känsla att vara tillbaka, helst när det är svårt att plugga hemma och hålla uppe koncentrationen. Simon Kovaleff som går inriktningen naturvetenskap och samhälle tycker att det har varit svårt med distansundervisningen eftersom det är lätt att man halkar efter, i synnerhet om man redan ligger efter med studierna sedan innan.

– Det funkar bättre att vara i skolan, helst för de som har det svårt för studierna. Man känner sig lite "lost" under distansundervisningen, det känns lite segt, säger han. 

Fler av studenterna nämner att det är trångt på skolan nu när många är tillbaka. Vid skåpen och i korridorerna blir det väldigt lätt gruppbildningar som gör det svårt att hålla den distans som är rekommenderad.

undefined
Elisa Brohmander, Gaby Stråle och Jenny Roxin som går inriktningen samhälle och beteendevetenskap och tycker att det känns jätteskönt att få rutiner igen.

– Det känns lite tråkigt och skumt att det är mycket folk här samtidigt. Men vi har fått en bra information från skolan och rektorn, vi kommer köra var tredje vecka nu så får vi se vad som händer sen, säger Erika Lantzén, som går inriktningen naturvetenskap.

Att året för gymnasieeleverna kommer att fortsätta se annorlunda ut kan inte undgås och där ingår en annorlunda student för treorna.

– Många har insett att det inte kommer bli en normal student i år, så det känns tråkigt. Vi försöker skärpa oss och vara extra försiktiga för att kunna bidra till ett mer normalare studentfirande i år, säger Nicole Zenkelt, som går vård och omsorgsprogrammet.

undefined
Isak Claesson, Simon Kovaleff, Ola Langhof Halling och Emil Örnkloo, som går natur, tycker att det är roligt att se alla på skolan igen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!