Det här är inte vilken skinka som helst. Den kallas Pata Negra och är en lufttorkad skinka från Spanien tillverkad av kött från grisar med svarta klövar, uppfödda på ekollon. Pata betyder fot och negra svart.
– Det är världens godaste och dyraste skinka och den har ett väldigt långt namn; Jamon Iberico de Bellota Gran Reserva de Salamanca där Gran Reserva står för lagringstiden och Salamanca är staden skinkan kommer ifrån, berättar Alex Santalla där han står på slottsterassen och skär skinka i solskenet.
Han kom från Spanien enbart för att skära den spanska skinkan i tunna, tunna skivor som tilltugg till minglet efter bröllopet. Att vara skinkskärare är en konst som tar upp till ett år att lära sig. Det krävs två knivar, en för att putsa köttet och en längre för att skära tunna skivor. Köttet är placerat på en speciell ställning.
Skinkan finns i olika kvaliteter. Skinka från frigående grisar som bara äter ekollon. Skinka från grisar som matas med ekollon och spannmål och skinka från grisar som utfodras med enbart spannmål. Efter slakten läggs skinkan i grovt salt, varefter den hängs för torkning. Ju längre torktid desto bättre skinka, Reserva har lagrats minst 24 månader och Gran Reserva minst 36 månader. Och den är dyr. Smakar det så kostar det, runt 1 000 kronor kilot.
Medan kyrkoherde Carin Åblad Lundström vigde det svensk/spanska paret i Gryta kyrka pågick förberedelserna i och kring slottet inför eftermiddagens och kvällens begivenheter. Där kom det första serveringsgänget från Cajsas kök i Uppsala och grabbarna i jazzbandet Saliens från Stockholm riggade upp i slottsträdgården för att bjuda på svängiga toner till champagnen. Efter mingel, tal, kramar och skratt på slottsterassen kunde Elisabeth Norman och äldsta dottern Linnea välkomna gästerna till bords i det vackert pyntade växthuset.
– I morgon åker jag hem, det blev en kort, men trevlig slottsvisit i Sverige, sade Alex Santalla, som arbetar som skinkskärare på en restaurang i Alicante i Spanien.