Den fristående skolan Manar Al-Houda i Valsätra anklagas återigen för fusk och lögner. I de turer som nu pågår kräver Skolverket tillbaka 1,7 miljoner kronor som man menar att skolan fått ut på felaktiga grunder.
Sedan 2016 har Manar Al-Houda mottagit 26 miljoner i bidrag av Skolverket för bland annat läxläsningsprojekt och löner åt extrapersonal. Skolverket har granskat hur pengarna använts och hittat flera felaktigheter.
Här är några exempel:
- Manar Al-Houda beviljades bidrag för att avlöna en rastvakt 26 timmar i veckan. Men när Skolverket granskade schemat visade det sig att eleverna bara hade rast totalt 6 timmar i veckan.
- Skolan fick pengar för att betala en timanställd sjuksköterska. Men enligt Skolverket har Manar Al-Houda inte haft några utgifter för sjuksköterskan. Myndigheten skriver att skolan "inte själv bekostat någon del av tillsättningen eller tjänsten".
- Bidrag utbetalades för en provanställd på skolan med villkoret att hen skulle gå en utbildning för speciallärare. Kontrollen avslöjade att personen dock inte gick på någon utbildning.
– Det var på gränsen att vi gjorde en polisanmälan mot föreningen bakom Manar Al-Houda, uppger Jonas Krantz, avdelningschef på Skolverket.
Det slutade dock med att Skolverket beslöt att inte polisanmäla skolan. Enligt myndigheten ansågs det svårt att bevisa att felaktigheterna var så allvarliga att de innebar lagbrott.
Skolverket kräver nu att skolan återbetalar 1,7 miljoner. Hittills har dock ingen återbetalning skett och ärendet har i veckan överlämnats till inkasso.
Skolverket har bara kontrollerat en handfull av de totalt cirka 140 utbetalningar som skett under åren till Manar Al-Houda. Hur skolan använt de övriga bidragen på drygt 20 miljoner är oklart. UNT har utan framgång försökt nå skolledningen för en kommentar.
Den ideella föreningen bakom Manar Al-Houdas förskola och grundskola har under åren fått återkommande kritik. Redan 2005 rapporterade SVT att sju av skolans anställda skulle ha utsatt elever för övergrepp. Det påstods att en lärare tryckt ner huvudet på en åttaårig pojke i en vattenfylld diskho. Skolverket fick in flera liknande uppgifter, bland annat ska en lågstadiepojke ha blivit sparkad och slagen.
Skolverket drog in tillståndet men beslutet revs upp av domstol och verksamheten fortsatte. Anmärkningarna upphörde dock inte, till exempel tvingades Manar Al-Houdas förskola rätta till brister i lärmiljön både 2015 och 2019.
Men det senaste året har myndigheterna satt ner foten och verksamheten är nu satt under hård press.
I våras drog Skolinspektionen in tillståndet för Manar Al-Houdas grundskola. Enligt Skolinspektionen är personerna i ledningen olämpliga att driva skolverksamhet.
Trots att grundskolan blivit av med tillståndet är den fortfarande öppen. Orsaken är att skolan överklagat till förvaltningsrätten. Skolan har i nuläget cirka hundra elever och så länge den är öppen tvingas kommunen betala skolpeng på en miljon kronor per månad.
Domstolens avgörande dröjer, bland annat för att skolan flera gånger begärt extra tid för att komma in med nya handlingar. Domen kan sedan överklagas till ytterligare två instanser innan målet är slutgiltigt avgjort.
Även Manar Al-Houdas förskola i Valsätra har drabbats hårt av myndighetsåtgärder. Som UNT rapporterat stängde kommunen för ett år sedan förskolan eftersom personalen saknade relevanta kunskaper och uppgifter om att föräldrar utsatts för hot.