Brexit hot mot framgångsrika Rovab

En ny nära 400 kvadratmeter stor lagerlokal kan bli räddningen för Rovab AB i Ramby söder om Grillby om Storbritannien lämnar EU utan ett avtal 29 mars.

Rovab:s ägare Mikael Thorsell och vd Anette Lamell delar oron för vilka effekter Brexit får för bolaget, och stoltheten över Rovab:s patenterade fitreringssystem.

Rovab:s ägare Mikael Thorsell och vd Anette Lamell delar oron för vilka effekter Brexit får för bolaget, och stoltheten över Rovab:s patenterade fitreringssystem.

Foto: Lotta Lille

Grillby2019-03-23 07:00

Rovab AB:s ägare Mikael Thorsell har periodvis legat sömnlös på grund av Brexit. Osäkerheten inför folkomröstningen, de förhandlingar som följde och under tiden som brittiska parlamentariker grälat om vad som ska ske har varit påfrestande.

För Rovab som säljer produkter från såväl USA som från England och Skottland är de senaste årens hot om inskränkningar i frihandeln ett hot mot företagets själva existens:

– Om Storbritannien lämnar EU utan avtal 30 mars kommer kostnaderna för import därifrån att öka med 15-20 procent. Det är en riktig käftsmäll, och det kommer att drabba dem vi levererar till. Risken är att de söker andra leverantörer som har sin produktion inom EU, säger Mikael Thorsell.

Dagarna efter intervjun möttes EU:s stats- och regeringschefer och datum för avgörande om Brexit sköts fram till antingen 12 april eller till 22 maj.

Mikael Thorsell och hans brittiska leverantörer har inte suttit overksamma. Ett sätt att minska administrativt krångel och kostnader och säkra leveranser av smörjsystemen från den amerikanskägda producenten i Storbritannien, är planerna på en ny lagerpunkt i Ramby:

– Jag har alltid varit EU-förespråkare, öppna gränser är bra, och som företagare är det lätt att se fördelarna med EU om man samtidigt också gör affärer med Norge som inte ingår i EU, säger Mikael Thorsell.

Anette Lamell, vd i Rovab, nickar instämmande:

– Det är stora administrativa vinster att handla med EU-länder, pappershanteringen är avsevärt mindre. Tyvärr är det nog så att många, framför allt mindre företag, inte är medvetna om vilka konsekvenser Brexit kommer att få, säger hon.

Mikael Thorsell ser Brexit som ett stort misstag från britternas sida, och hans uppfattning är att en stor majoritet av britterna skulle rösta för fortsatt EU-medlemskap vid en ny folkomröstning.

– Två stora bilföretag har redan meddelat att de lämnar Storbritannien, vår leverantör vill ha lagerhållning här och det är möjligt att de också överväger att flytta produktion till Rovab:s anläggning, säger han.

Hur det blir med Brexit, med eller utan avtal, återstår ännu att se, men Mikael Thorsell och Rovab försöker förbereda sig:

– Men jag är förvånad över hur lite det skrivits och talats om konsekvenserna. I synnerhet näringslivsorganisationer borde ha gjort checklistor med tips och förslag för förberedelser vid olika utfall av Brexit. Stora företag med egen personal som kan lägga tid på detta kanske har planer, men de flesta små och medelstora företag har fullt upp med den dagliga verksamheten, säger Mikael Thorsell.

Rovab AB

Ramby oljor & verktyg, Rovab AB är ett av fyra bolag inom koncernen Rovab Holding AB. Övriga bolag är Rovab fastigheter och lantbruk AB som driver det ekologiska lantbruket på familjen Thorsells släktgård i Ramby söder om Grillby, där också Rovab har sina lokaler. Rovtech, Rovab Technology AB, är det fjärde bolaget.

Bolaget bildades 1991 som enmansföretag och har nu 14 anställda, däribland ägaren Mikael Thorsell, hans två döttrar och sonen, hans far Bengt Thorsell och Anette Lamell, vd och tillika sambo.

Rovab importerar biologiskt nedbrytbart kuggfett, växellådsoljor och smörjfett från ett amerikanskt företag, och smörjsystem från ett brittiskt företag. Främsta kunder är Trafikverket för järnvägsnätet, gruvor och annan tung industri i Sverige och Skandinavien, men säljer också till andra EU-länder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!