Havandeskapspenning ges exempelvis till kvinnor inom särskilda riskyrken. Uppsalabon Anja Kihlander, som väntas föda om någon vecka, har drabbats av foglossning vilket ger smärtor i ryggen och benen.
– Barnet trycker mot nerverna och gör att mina ben kan bli som paralyserade. Som chaufför kan jag ha ansvar för hundra bussresenärer och om smärtorna satte in när jag körde buss skulle jag ha svårt att bromsa, berättar hon.
Hon fick ont av att sitta länge i samma ställning och utföra ensidiga rörelser. Under ett arbetspass var hon tvungen att ta sig till fots ett par kilometer för att lösa av andra chaufförer men klarade bara att gå cirka hundra meter utan kryckor. Hon ansökte om havandeskapspenning men Försäkringskassan sa nej med motiveringen att ett arbete med mycket sittande och monotona rörelser inte är skäl nog.
Anja Kihlander överklagade. En barnmorska skrev i ett utlåtande att hennes arbetsmiljö var olämplig för en höggravid kvinna och att det var nästintill omöjligt för henne att nå fram till både ratten och pedalerna samtidigt. En läkare intygade att hennes arbetsförmåga var nedsatt och att tilltagande smärtor kunde hindra henne från att bromsa.
Men förvaltningsrätten menade att arbetsuppgifterna inte var så fysiskt krävande att hon hade rätt till havandeskapspenning. Det hela slutade med att Anja Kihlander sjukskrev sig.
– Jag kände att jag inte kunde ta ansvar för att köra buss.
Det löste sig ekonomiskt för Anja Kihlander men hon är ändå kritisk.
– Att köra buss är inte lämpligt om man är höggravid och det borde bli lättare för busschaufförer att få havandeskapspenning.