När Fredrik Florenius nyligen åkte från sommarstugan till återvinningsstationen vid ICA Sjöboden på Gräsö, möttes han av en stor mängd hushållssopor; kastade på marken framför behållarna.
– Behållarna var inte fulla och det var heller inte enbart förpackningar. Det såg ut som att folk bara hade dumpat sina sopor där för att bli av med dem, säger han.
Det här är ett återkommande problem vid de två återvinningsstationerna på Gräsö (belägna vid ICA Sjöboden och Gräsö camping) under sommaren, då öns befolkning mångdubblas.
Och en förklaring är, enligt kommunens renhållningschef Jessica Bjernegård, att det finns fastigheter på Gräsö som saknar avfallsabonnemang.
– Vi har brister i vårt register och vi kommer därför att inleda en inventering där vi jämför antalet abonnemang på ön med antalet hushåll, säger hon.
Problemet är inte nytt, varför har ni inte tagit tag i det tidigare?
– Jag är ny på posten sedan förra året så jag vet inte, men jag tar ansvar för det nu och målet är att inventeringen ska vara klar till maj nästa år.
Som en tillfällig åtgärd har Östhammars kommun ställt upp en stor container vid ICA Sjöboden där brännbart avfall kan läggas och kommunens personal åker också till Gräsös återvinningsstationer varje vardag för att städa.
Förpacknings- och tidningsinsamlingen (FTI), som ansvarar för själva återvinningsstationerna, kommer också att fördubbla sitt tömningsintervall av de behållare som rymmer plast- och pappersförpackningar.
– Trycket på Gräsö är förstås större under sommaren, så det är en rimlig åtgärd, men samtidigt är nedskräpning vid återvinningsstationerna ett nationellt problem, säger Magnus Sandström, regionchef vid FTI.
Allra mest är det förpackningar av olika slag som ställs bredvid fulla behållare, men det finns också människor som dumpar annat vid stationerna.
– Brännbara hushållssopor är inte alls ovanligt och ibland ser vi även gamla soffor och kylskåp.
Den årliga kostnaden för städning i anslutning till återvinningsstationerna är omkring 90 miljoner kronor och såväl problemet som kostnaderna har eskalerat de senaste åren.
– I slutändan är det skattebetalarna som får stå för kostnaden och kommer vi inte till rätta med nedskräpningen måste vi till slut ta bort hela stationen. Hittills i år har vi tagit bort mellan 10 och 15 stycken, säger Magnus Sandström.