Snesslinge och Gräsö hotas av nedläggning

Barn- och utbildningsförvaltningen vill lägga ner bygdeskolorna i Snesslinge och på Gräsö från årsskiftet. Få elever och höga kostnader anges som orsak.

Barn- och utbildningsförvaltningen föreslår att Snesslinge skola - tillsammans med Gräsö skola - ska läggas ner vid årsskiftet.

Barn- och utbildningsförvaltningen föreslår att Snesslinge skola - tillsammans med Gräsö skola - ska läggas ner vid årsskiftet.

Foto: Tomas Lundin

Gräsö2019-05-14 18:00

De senaste femton åren har flera bygdeskolor i Östhammars kommun lagts ner; först skolorna i Långalma, Hökhuvud, Valö och Hargshamn och senare även i Morkarla och Film.

Existensen för de tre kvarvarande bygdeskolorna – i Snesslinge, på Gräsö och i Ekeby – har också varit hotad i omgångar och inför barn- och utbildningsnämndens möte den 16 maj har barn- och utbildningsförvaltningen tagit fram förslag kring två av dem.

Förslagen går i korthet ut på att eleverna vid Snesslinge skola från årsskiftet införlivas i Edsskolan i Östhammar och eleverna vid Gräsö skola samtidigt blir en del av Öregrunds skola.

Richard Boman är rektor för skolorna i Öregrund och på Gräsö. Han berättar att förvaltningen kommer att gå ut med information till alla berörda vårdnadshavare på torsdag och att han inte vill föregripa den genom att säga något nu.

– Men i underlaget till beslut har jag, precis som rektorn på Snesslinge skola, gjort en riskbedömning och en barnkonsekvensanalys, säger han.

Bygdeskolorna har elever från förskoleklass till årkurs 3 och till hösten väntas Gräsö skola ha totalt 13 elever medan Snesslinge skola beräknas ha 6 elever.

En kostnadskalkyl visar att varje elev på Snesslinge skola kostar drygt 141 000 kronor och att motsvarande kostnad för en elev på Gräsö skola är 134 000 kronor; att jämföra med kommunens övriga skolor där eleverna kostar mellan 81 000 och 120 000 kronor.

– Rapporten som tagits fram är både bristfällig och vinklad. Det blir en självuppfyllande profetia; kommunen vill inte ha skolorna kvar och föräldrar vågar inte låta sina barn gå där när situationen är så osäker, säger André Hellberg.

Han har en sjuåring som går i första klass på Snesslinge skola och en femåring som han hoppas ska få börja där framöver.

– Jag kan inte tänka mig en bättre och tryggare skolstart för mina barn än att gå på Snesslinge skola, säger han.

Själv jobbar han på kärnkraftverket i Forsmark och bor i Forsmarks bruk. Om skolan i Snesslinge läggs ner kommer han att tvingas köra två mil enkel resa för att lämna barnen i Östhammar, då skolskjuts bara är möjligt till och från skolan. Inte till och från fritids.

– Det blir minst åtta mil om dagen, bara för att hämta och lämna barn, och då försvinner vitsen med att bo nära arbetet, säger han och fortsätter:

– Jag har hört om flera familjer som valt att flytta från Valö sedan deras skola lades ner och om Snesslinge skola läggs ner kommer Östhammars kommun att förlora oss. Det är ett som är säkert.

Skolorna i Östhammars kommun

Reuterskiöldska skolan i Hökhuvud lades ned 2004. Samtidigt lades skolorna i Långalma, Valö och Hargshamn ned.

2014 lades skolorna i Film och Morkarla ner.

Kvar är bygdeskolorna i Ekeby, på Gräsö och i Snesslinge. Ekeby skola finns i dagsläget inte med i planerna för nedläggning.

Övriga skolor i Östhammars kommun är Olandsskolan i Alunda, Hammarskolan och Vallonskolan i Gimo, Österbyskolan i Österbybruk, Edsskolan, Kristinelundskolan och Frösåkersskolan i Östhammars samt Öregrunds skola i Öregrund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!