– När vi köpte gården för sju, åtta år sedan var den helt förfallen. I det skicket skulle vem som helst bara ha vänt, eller ha rivit de fyra förfallna husen på gården och byggt nytt. Det hade regnat in, vatten rann ner i timmerväggarna, fasader och stommar hade ruttnat, av bagarstugan fanns bara ruiner kvar, tomten var förvildad och hade växt igen, börjar Lennart Almlöf berätta och slår sig ner med sambon Anna Karin Boode på en trädgårdsbänk.
De börjar berätta om de första intrycken, hur den gamla gården såg ut när de tog över den. Husen som står på gården i dag är sannolikt från 1800-talet, men de äldre delarna är betydligt äldre.
Trots uruselt skick; vad var det ni fastnade för?
– Den gamla historiska miljön, vattnet och skärgården, ladugårdstaket, huvudbyggnadens vackra dörrar, formen på berghällarna som pryder gården. Vilken plats! utbrister Anna Karin medan deras franska vattenhund Leo, sällan sedd ras i hundvärlden, både charmar och uppmärksammar.
Här finner Anna Karin inspiration för sitt konstnärliga sökande. Hon jobbar med både skulpturer i stengods, teckningar, grafik och oljemålningar. Elefanter, gamar, grodor, hundar... I hennes konstnärliga former finns något humoristiskt och hennes motiv är ofta djur, grodor, elefanter och hundar, som tar sig en mänsklig gestalt.
På tomten där ett stort antal skulpturer placerats smälter de på ett naturligt sätt in i miljön.
Under åren som gått med renoveringen har Anna Karin och Lennart fått reda på mycket om gårdens historia.
– Vi har funnit både föremål och skriftliga dokument. Vi ser ett stort värde i alla fynd vi grävt fram, inte minst eftersom Idö gårds historia är ganska okänd. Gården hade en egen kvarn, det finns lämningar av flera kvarstenar. Vi är säkra på att man malt mjöl här, i ett häfte daterat 1693, alltså före rysshärjningarna år 1719, på lumppapper, står hur mycket mjöl man sålt, berättar Lennart som blir lyrisk när han talar om alla fynd de gjort.
Dit hör gamla högtidskläder, kanonkulor troligen från rysshärjningarna, skulpturer, bränt tegel och porslinskärvor, för att bara nämna något.
Idö gård ägdes länge av släkten Jansson. År 1968 dog Johan Jansson, ”Idö-Johan”, utan arvingar och gården stod övergiven i 17 år innan den skänktes till Naturskyddsföreningen. Föreningen valde att stycka av gårdsbyggnaderna som såldes till Gräsöbon, ”Nyhems-Arne” och dennes sambo Edit.
När sedan gården var till salu 2008 upptäckte Anna Karin och Lennart mäklarannonsen. De åkte ut och tittade, blev stormförälskade.
– Vi hade bott på Raggarön i fjorton år innan och var bara ute efter ett mindre fritidshus, ler historiedetektiven Lennart. Han känner han sig som en sådan när han ständigt rotar fram saker som berättar något om Idö gårds historia.
Under Gräsö konstrunda har Anna Karin Boode ställt ut i gårdens bagarstuga, men den här gången väljer hon att visa sina verk i båthuset.
För Ulla Gerbrand, som tillsammans med Kyll Hellberg arrangerar konstprogrammet på Gräsö för femte året i rad, ligger Anna Karins utställningslokal i ett båthus helt i linje med Gräsö konstrundas intentioner. För nyfikna besökare som på dammiga och slingriga vägar ger sig ut på konstnärlig upptäcksfärd kan resan sluta i de mest oväntade miljöer
– Detta är kännetecknande för konstrundan. Utställningsplatserna kan vara av de mest skiftande slag. Båthus, lador, garage, slitna kobås, hönshus, ateljéer hemma hos konstnärerna, offentliga lokaler som bygdegårdar, Gräsö gård och Anders Mats gården, säger Ulla Gerbrand som själv ställer ut måleri i en lada på Lökäng.
Det är bara att följa skyltarna som arrangören spikar upp och dessutom har många utställare egna skyltar.
– Konstrundan på Gräsö har lång tradition redan innan Kyll och jag tog över. Vi vill bevara traditionen av att visa konst på Gräsö. Förutom konstnärliga upplevelser vill vi att veckan ska bli en uppskattad och härlig sommarutflykt. Man möts under trevliga former och det är skoj att se hur konstrundan blivit en viktig tradition för så många, säger Ulla Gerbrand.
I år visar 49 utställare sina verk i de mest varierade tekniker på 24 olika utställningsplatser.
Programmet i sin helhet finns på http://www.grasokonstrunda.se/