Litografi, eller plantryck, är en tryckteknik där en teckning i fet tusch och krita målas på en porös kalksten och därefter överförs till papper via en tryckpress.
I år fyller tekniken, som ursprungligen kommer från Tyskland och uppfanns av Alois Senefelder i slutet av 1700-talet, 200 år i Sverige och Gunnar Olausson ser det som ett bra tillfälle att visa upp den.
– Litografin har betytt mycket för bilden. Den bygger på motsättningen mellan fett och vatten och faktum är att den fortfarande används i offset som förser oss med tidningar och böcker.
Gunnar Olaussons egna intresse för konst och kultur går långt tillbaka i tiden och yrkesmässigt har han arbetat inom den grafiska industrin. Han har också hållit kvällskurser för konstnärer i konsten att trycka litografier.
– Jag har alltid ritat, målat och skulpterat, men jag har ingen konstutbildning annat än en kvällskurs i illustrationsteckning på Berghs reklamskola när jag var sjutton år, säger han.
I många år har han dessutom varit engagerad i Litografklubbens arkiv, en förening som vill bevara kunskapen om den litografiska tekniken och även driver ett litografiskt museum strax utanför Huddinge.
– Det vi visar där är verkligen en kulturskatt, säger han med eftertryck.
Från museet lånar han nu en rivarpress från början av 1900-talet och när Gräsö konstrunda pågår nästa vecka räknar han med att göra litografier på plats i Gräsö skola. Han kommer även att visa såväl andra litografier som målningar i akryl och akvarell.
– Jag har ställt ut på Litografklubbens arkiv och även på Grafiska fackföreningen i Stockholm när jag jobbade där, men annars har jag inte visat mina alster. Det blir spännande att göra det nu och jag har en liten dröm om att en dag kunna ordna litografikurser här på Gräsö.
För att få medverka i Gräsö konstrunda krävs en tydlig koppling till Gräsö och det kravet uppfyller Gunnar Olausson med råge.
Hans farmor växte upp på ett litet torparställe i Lilläng, strax söder om Söderboda på Gräsö, och själv har han tillbringat alla sina 78 somrar på ön.
Föräldrarna byggde också en egen sommarstuga på Gräsö i mitten av 1940-talet och den har han övertagit, byggt om och byggt till genom åren.
– Jag är skriven i Stockholm, men har numera bara en liten övernattningslägenhet där. Mesta tiden är jag här på Gräsö och det är här jag har min fasta punkt i tillvaron.
Gräsö konstrunda arrangeras av Ulla Gerbrand och Kyll Hellberg och i år medverkar totalt 57 utställare.
– En rolig grej är exempelvis att Gräsö gård ordnar en historisk vandring längs med den så kallade Skogsstigen, där det berättas om händelser med utgångspunkt från Östen Holmblads bok Holmblads stjärna, säger Ulla Gerbrand.
Hon trycker också lite extra på den konstvecka för barn som arrangeras av Roslagens norra pastorat och där aktiviteterna främst är förlagda till Gräsö församlingshem.
Söndagen den 8 juli inleds barnens konstvecka med en skapande gudstjänst och körworkshop för barn och unga. Workshopen väntas resultera i en konsert tillsammans med poptrion LIN-D samma kväll och därefter ordnas barnaktiviteter varje eftermiddag fram till söndag den 15 juli, då tillverkade alster visas upp i samband med en gudstjänst.
Barnaktiviterna har olika inriktning. Måndagen har yoga som tema, tisdagen bjuder på blomsterkunskap och målande, onsdagen på skapande i lera, torsdagen på collage, fredagen på slagverk och rytmer och lördagen på teaterlek och dramatik.
– Tidigare år har vi haft enstaka dagar med aktiviteter för barn och unga, men det här är första gången vi arrangerar en hel vecka, säger Elin Scott, en av arrangörerna, och fortsätter:
– Aktiviteterna är gratis och de är öppna för barn i alla åldrar, men vi vill att alla ska ha en vuxen med sig.