29 kämpar i anrik roddtävling

I dag, fredag, är det dags för 29 roddare att ta sig an Gräsö Runt. Två båtar konkurrerar lite extra om segern.

Bild från tidigare Gräsö Runt.

Bild från tidigare Gräsö Runt.

Foto: Elin Igelström Nordahl

Gräsö2019-06-28 08:26

För många av deltagarna som är med och ror Gräsö Runt är det den fysiska ansträngningen som är tjusningen. ”Doris” och ”Hunsarn” är de två båtlagen som i år är förhandstippade att vinna och som konkurrerar om segern. Kalle Mihlberg ingår i lag Doris. Han är en riktig veteran i tävlingssammanhanget.

– Vi har under 20 år skaffat oss en bra rutin, en bra båt och så tränar vi väldigt mycket. Det blir mitt 28:e år som jag är med och ror, säger Kalle Mihlberg.

Det är för 33:e året som rodd- och seglingstävlingen arrangeras av skötbåtsföreningen på Gräsö. För många handlar tävlingen även om att hedra öbornas kulturarv. Syftet är att föra vidare kunskaper om skötbåtar, rodd och segling till kommande generationer.

– Förr hade Gräsöbor minst en skötbåt per gård. De livnärde sig på att fiska strömming, skjuta säl och fågel. Från början kom tävlingen till för att hedra det minnet. De flesta känner nog det när de är med och ror, säger Ida Hörner.

För Ida Hörner blir det nionde varvet, alltså den nionde gången som hon ror Gräsön Runt. Mikael Pettersson som numera är ordförande i föreningen har varit med och rott totalt tio gånger.

Tävlingens start och mål är vid bryggan vid färjeläget på ön.

– Det brukar vara en riktig folkfest. Anhöriga och andra åskådare samlas för att titta på roddarna och för att diskutera vem som kommer att vinna. De hejar på och många står med kikare och försöker se om den de gissade på är först med att närma sig målgång. Många av åskådarna har tidigare varit med i tävlingen och står och pratar gamla minnen, berättar de.

Det är den drygt tre mil långa och sex kilometer breda ön som deltagarna ska ta sig runt.

Totalt väntas tävlingen att ta ett dygn, vila sker mellan fyra etapper. Det är tiden som varje lag tar på sig för att ro varje etapp som är avgörande. Tiderna läggs sedan ihop till en totaltid där laget som har rott snabbast vinner. Starten sker 12.00 under fredagen.

– Om du springer ett maraton ska du vara duktig på att springa. Att ro handlar om många flera delar än att bara ha uthållighet, säger Kalle Mihlberg.

– Det är viktigt att ha en bra båt som fungerar och att ha koll på seglet och riggen. Du måste kunna navigera runt hela ön utan att gå på grund, köra fel eller vilse. Det gäller också att ta den snabbaste vägen. Samtidigt är det en lagtävling där fem personer ska samarbeta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!